5 години Университетски център по източна медицина във Варна помага на хората

7797
5 години Университетски център по източна медицина във Варна помага на хората
Снимка: iStock/Guliver

Вече 5 години в Университетският център по източна медицина към Медицински университет- Варна помага на пациенти.

Ръководителят на Центъра проф. Параскева Манчева споделя пред агенция Фокус, че "една от целите на мисията на Медицинския университет във Варна и в частност на центъра за източна медицина е да се направи сътрудничество между източната и западната медицина. Това се случва, както на практика, така и в обучението на студентите и специализантите. В центъра по източна медицина работим с техники, които са утвърдени и имат хилядолетна история. Например за акупунктурата се твърди, че са минали 5000 години от нейното създаване в Китай. При прегледа на научната литература установяваме, че акупунктурата излиза от сферата на изтока, преминава през запада, който я модифицира, след което тя се връща отново в Китай, където вече започва да се практикува с тези леки модификации и се нарича традиционна китайска медицина. Непроменената акупунктура, която се е практикувала в Азия и Китай се приема с названието – класическа китайска медицина. Т.е. можем да кажем, че това сътрудничество се изявява много добре в акупунктурата, която е успяла да се промени така, че съвременните пациенти да успеят да я възприемат, търсят и най-важното – да получават положителните ефекти от нея.

Нобелова награда получиха откривателите на вируса на хепатит С (ВИДЕО)

Нобеловата награда за физиология и медицина за 2020 година е присъдена на откривателите на вируса на хепатит С, обявиха днес от Нобелов...

"В нашия център комбинираме акупунктурата с различни медицински техники, тъй като тук се обучават студенти по рехабилитация, кинезетерапия, както има и студенти по медицина, които живо се интересуват от точно това сътрудничество между източната и западната медицина.", допълва още тя.

"Друг метод, който прилагаме в центъра по източна медицина във Варна е например моксибусцията. Моксата, както я наричат накратко, съществува под различни форми. Има я под формата на пури, подобно на цигара, но нарязана надлъжно и този вид мокса се поставя върху самата акупунктурна игла, която е в биологично активната точка на пациента, след което се запалва. Отстрани погледнато изглежда изключително нетрадиционно спрямо българските представи за медицина, дори може би травмиращо. Пациентите, които практикуват такъв тип лечение споделят обаче, че усещането е изключително приятно и това им помага да преодолеят проблемите, с които идват при нас.", обясни проф. Манчева.

Освен моксибусцията, в центъра по източна медицина се прилага и лечение чрез движение. Например един такъв метод е меридианния масаж. Всички методи, за които говоря се изпълняват от академични кадри – преподаватели, които работят със студенти и специализанти, но така също работят и с пациенти.

Самият факт, че Медицински университет – Варна е създал един такъв център, говори за сериозността от въздействието на тези методи върху човешкия организъм.

ЕК: Медицинската индустрия да се посвети изцяло на COVID-19

Европейският съюз (ЕС) отлага прилагането на медицинските разпоредби за една година, освобождавайки енергия и ресурси за медицинската и...

Бъдещите планове на Университетския център по източна медицина са пряко свързани с международните партньорства, които вече са реализирани и които продължават да се развиват. Медицински университет – Варна има възможност, чрез своите международни партньори да осигурява ежегодни посещения на лектори с известна практика и с научни постижения в областта на източната медицина. Пример за това е д-р Фенни Юнита от Индонезия, която реализира двуседмичен курс за въведение в традиционна китайска медицина и въведение в акупунктурата. Тя сертифицира с международен сертификат трима обучители, които работят в университетския център. Друг наш международен партньор е д-р Наушад, който е специалист по аюрведа медицина. Този вид медицина е толкова добре поставена в Индия, колкото и стандартната медицина, дотолкова че те имат две отделни министерства – министерство по аюрведа медицина и министерство по западна медицина.

Д-р Наушад направи еднодневен лекционен курс за въведение именно в аюрведа медицина , като аудиторията наистина беше впечатляваща, което ясно показа и какъв е интересът към източната медицина в Медицински университет - Варна.

С тези партньорства университетския център по източна медицина успява да започне стратегия, която да продължи напред в годините. Работим и по едно трето партньорство, което касае института Конфуций. В рамките на това сътрудничество се предвижда посещение на монголски професор, от който пък ще почерпим монголски опит за източната медицина, допълни още проф. Манчева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com