7 000 здравни специалисти излизат на национален протест през октомври

2970
7 000 здравни специалисти излизат на национален протест през октомври
Снимка: БГНЕС

7 000 здравни специалисти се очаква да излязат на национален протест на 7 октомври, организиран от три организации, предаде БГНЕС.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров припомни, че на 12 май миналата година бе свикан първият митинг – около 5000 души в центъра на София, с който бяха заявени исканията.

Подготвят национален протест на всички медици

Лекари и специалисти по здравни грижи от цялата страна подготвят национален протест, съобщава БГНЕС. Протестът ще бъде в София, а утре ...

„Те започваха с всичко това, което после повече от година всички ние чуваме, виждаме в различни вариации и формати от различни и наши структури и други, да мотивират продължаващите вълнения в сектора, тъй като искането за заплати и към настоящия момент все още не е изпълнено навсякъде“, каза Димитров.

Той заяви, че те смятат, че е дошло време за „поредния наш, общ митинг-шествие, действие, които да мотивира, да канализира и да удари по масата и да каже: Стига толкова, край, оттук нататък трябва да се изпълнява това, което е договорено!“. Така, че по думите на Димитров основната цел на националната протестна акция, която ще организират заедно на 7 октомври в София има за цел да направи така, щото да предложи конкретните механизми и да изиска от властта, с конкретните им предложения да стане възможно и да бъде изпълнено заплащането, което е договорено в колективния трудов договор. „Според нас е възможно на две стъпки – първа сега, есента и втората с новия бюджет от началото на следващата година“, заяви Димитров.

„На 7-ми ще кажем, че искаме решение на проблемите днес и то за всички, щото има лекари, които са също с ниско заплащане по 700- 800 лв., а ние в КТД сме заложили друго. Ние не делим персонала, не искаме да го противопоставяме и казваме, че ако това не бъде решено, утре ще бъде късно“, каза вицепрезидентът на КНСБ и председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването д-р Иван Кокалов.

Тодор Капитанов, който е председател на Националния стачен комитет на КНСБ каза, че към настоящия момент желание да се включат в националния протест са заявили 7 000 здравни специалисти. „Колко от тях ще успеят да дойдат зависи от техните графици, тяхната възможност, но очакваме около 7000 протестиращи да бъдат в 11 часа пред МС на площад „Независимост“, където ще се проведе протеста, посочи той.

Медицински сестри излизат на протест в Карлово

Медицински сестри излизат на протест в Карлово с настояване за по-високи заплати. Сега възнагражденията са между 720 и 750 лева. Шест с...

Председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) Милка Василева обясни, че ще е национален протест организиран от БАПЗГ, Федерацията на синдикатите към КНСБ, КНСБ и БЛС. „До този протест се стигна, защото напрежението в системата е изключително сериозно, взривоопасно и както цялото българско общество вижда, колегите вече не издържат, нашето съсловие е унищожено, върви се към геноцид и поради тази причина имаше подаване на колективни предизвестия за напускане на работа както в голяма столична болница, така и в общинска болница. Това е изключително показателно, че повече така не може“, посочи тя. Василева каза, че всъщност на този протест те ще кажат, че повече така не може, въпреки че го казали и миналата година на 12 май. „В резултат на което беше подписан колективен трудов договор с по-добри показатели за заплатите, но за съжаление на много места няма колективни трудови договори, а там, където има, те не достигат договорените нива от 900 лв. и съвсем нормално е, след като чрез преговори не можахме да постигнем по-добри резултати, енергията на хората да се канализира и това е следваща стъпка, която можем да направим - национален протест“, заяви тя.

Тя обясни, че протестът е различен от този на медицинските специалисти, които до момента се случват по своята организация. „Това е национален протест, организиран от три големи организации. Колегите, които се самоорганизираха във фейсбук искат същото и това е съвсем нормално, защото както казах вече съсловието не издържа. Така че ние не сме срещу тях, както и те не са срещу нас. Съсловието е едно, хората са членове както на БАПЗГ, така и на съответните синдикални централи. Така че ние нямаме противоречие помежду си, въпрос на различен начин изява на свободното мнение и това е демократичен начин за изразяване на мнението“, обясни тя.

Ако протестът на 7 октомври не успее, както каза Василева, имайки горчивия опит от последните 10 години, в който направили много протести, протестни декларации, шествия, и какви ли не други общи събития, следващата крачка е „ефективни протести и стачка“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com