7 от 10 българи отиват на очен лекар само при проблем

5141
7 от 10 българи отиват на очен лекар само при проблем
Снимка: Istock/Guliver

71% от българите на възраст между 20 и 45 г. посещават очен лекар само при проблем, сочат резултати от представено изследване на "Маркет линкс" от юли 2018 г. за грижите, които полагаме за очите си в Световния ден на зрението.

18% от населението в активна възраст у нас посещава офталмолог веднъж годишно, а 5% твърдят, че изобщо не стигат до специализирания кабинет.

Слънчевите очила и защо да ги носим и през зимата

Зимното слънце е не по-малко опасно от лятното пише „Таймс ъф Индия“. През зимата тялото ни е покрито с дрехи, но очите ост...

"Подобна е статистиката за грижите за зрението и в световен мащаб и видимо, България не прави изключение от практиката”, обясни д-р Иво Боршуков, офталмолог, член на Европейската и Американската академия по офталмология.

Около 1/3 от анкетираните предпазват очите си с качествени слънчеви очила със защитни филтри. Един на четирима ползва очила за работа с компютър или диоптрични очила с филтри за защита от екранни лъчения. 9% накапват изкуствени сълзи.

Всеки пети българин прекарва между 4 и 6 часа пред телефон или компютър, а всеки четвърти българин прекарва поне по 2 часа дневно. Най-дълго се застояваме пред дигиталните устройства в почивните дни. 37% посвещават 4 часа от времето си през уикенда в тази дейност, а 27% - около 8 часа.

В същото време, д-р Боршуков е категоричен, че "човек не е устроен да прекарва толкова време пред екрана".

UV лъчението поразява очите ни - как да се предпазим?

Ако имаше анкета за любимия сезон, по-голяма част от нас биха избрали лятото. Много малко са обаче тези, които са наясно с вредите на у...

Той препоръчва на всеки 15 минути човек да отмества погледа от монитора, а на всеки час да стане и да се разтъпче.

Няма категорични доказателства, че синия екран е вреден, но последните американски проучвания сочат, че повече от 2 часа на ден пред монитора не са препоръчителни за децата. "В съвременния свят не можем да избегнем електронните устройства, но децата трябва да се научат как да работят с тях по правилния начин”, допълни д-р Боршуков.

Почти една трета от анкетираните (29%) споделят, че имат проблеми със зрението, като най-честите оплаквания са свързани с късогледство (56%), астигматизъм (41%) и далекогледство (21%), познати като грешки в оптиката на окото.

27% са търсили информация за възможността за премахване на диоптрите чрез лазерна корекция, а 78% са чували за този метод.

Смартфоните скоро ще са история, научете какво ще ги замени

Смартфонът, който сега до голяма степен замества компютъра, на следващ етап от своето развитие ще се трансформира в интелигентни очила....

Според доц. Андрей Андреев, зам.-председател на Съюза на очните лекари в България най-съвременният, усъвършенстван и безопасен начин за лазерна корекция на зрението е технологията SmartSurf.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com