Ананиев: До края на лятото започва изграждането на детска болница

1320
Ананиев: До края на лятото започва изграждането на детска болница
Снимка: БГНЕС

До края на лятото или най-късно в началото на есента ще започне процедурата по проектиране и строителство на детска болница, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, предаде БГНЕС.

Министър Ананиев участва в заседанието на парламентарната Комисия по здравеопазване, където представи пред депутатите информация за това как върви процеса на изграждане на първото многопрофилно лечебно заведение за болнична помощ, осигуряващо комплексно лечение на деца.

Майките на децата с увреждания са готови за протест, искат среща с Ананиев

За незабавна среща с министъра на здравеопазването настояват от Инициативата Системата ни убива. Поводът е необходимостта от реформа в ...

„Изграждането на комплексна многопрофилна детска болница е приоритет на мен и моя екип и ние ще направим всичко възможно тази мечта да стане реалност в обозримо време“, увери Ананиев.

Правителството вече се отказа от първоначалното си намерение да преобразува болница „Лозенец“ в национална педиатрия заради недоволство от страна на ръководството на СУ „Климент Охридски“, защото лечебно заведение е негова клинична база, а от преобразуването може да пострада акредитацията на Факултета по медицина. Впоследствие кабинетът реши бъде доизградена базата на започнатото преди години строителство на Националната педиатрична болница на територията на УМБАЛ „Александровска“.

„При изграждането на една така болница има технологичен процес, който вече сме го започнали“, подчерта Ананиев. Вече е стартирало и конструктивно изследване на сградата, което трябва да приключи до края на месец февруари. „Убеден съм, че сградата е годна и ще може да се използва за детска болница“, увери здравният министър.

С негова заповед е създадена и работна група, в която влизат национални консултанти по отделни детски специалности, директори на детски болници, началници на клиники, известни учени и други експерти.

Без детска болница, защото правителството не може да съгражда*

България няма, няма и да има нормална детска болница. Нуждата от център, който да събира всички специалности в педиатрията - от неонато...

Съставът е от 15 души, които имат със задание да подготвят структура и план за разполагане на отделенията в съществуващата сграда. „Те работят усилено“, категоричен бе министър Ананиев. Вече има подготвен и първи вариант, а работата на групата трябва също да завърши в края на февруари.

„Ще поканим известни архитекти, които в момента изграждат най-новата болница в Тел Авив в Израел. Ще изпратим и наш екип, който да види как се изгражда болницата там. Ще ползваме техния опит“, допълни още министърът на здравеопазването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com