Ананиев пуска мащабна поръчка за ваксини

2159
Ананиев пуска мащабна поръчка за ваксини
Снимка: Getty Images/Guliver

Поръчка за ваксини на обща стойност 66,4 млн. лв. без ДДС (или 79,7 млн. лв. с ДДС) пусна здравното ведомство с министър Кирил Ананиев.

Поръчката е разделена на 21 обособени позиции и включва 11 вида ваксини за задължителни и целеви имунизации и реимунизации, 4 биопродукта за постекспозиционна профилактика. Купуват се отделно 1 000 000 спринцовки с монтирани на тях игли, 682 500 спринцовки и 682 500 игли за приложението им.

Заявени за доставка са до 3,7 милиона дози ваксини и биопродукти.

Поръчката ще е с двугодишен срок на изпълнение.

Две от ваксините са с особено висока стойност. Тази срещу пневмококи например е с прогнозна стойност 28,4 млн. лв. и от нея планират доставка до 370 000 дози.

Друга - за 410 000 дози поливалентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит Б, полиомелит, хемофилус инфлуенце тип Б, ще струва 29,5 млн. лв.

Като дози най-много са поръчани от ваксините срещу тетанус и дифтерия – 850 000 бройки, и срещу туберкулоза – 600 000 бр.

Първите доставки трябва да станат през октомври месец тази година.

Здравните ни министерства имат горчив опит от доставка на ваксини. Нерядко биват обжалвани, отчасти прекратявани, защото кандидатите дават по-висока цена на единична бройка.

А срещу ексздравния министър Петър Москов и заместника му бе заведено дело за доставка на турски ваксини. Те ще отговарят пред Специализирания наказателен съд по три обвинения във връзка с ваксините „Пентаксим“, „Еувакс Б“ и „Тетадив“.

На 12.03.2018 г. в Специализирания наказателен съд беше внесен обвинителен акт срещу бившия здравен министър Петър Москов, заместник-министъра на здравеопазването Адам Персенски, управителя на държавното дружество „Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД Любомир Димитров, ръководител „Производство“ Росен Алексиев и ръководител отдел „Качествен контрол“ Юлияна Ценкова за извършени престъпления по служба и безстопанственост.

На 2 април т.г. пък Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство за това, че за времето от 2008 г. до 2014 г. при условието на продължавано престъпление длъжностни лица от „Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД са сключили неизгодни сделки с дружество „Интервакс“ – Канада, за производство и разпространение на ваксина „БЦЖ“ и от това са произлезли значителни вреди за „Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД.

Наказателното производство е образувано по отделени материали от досъдебното производство, свързано с разследването по дарените през 2015 г. 5 000 000 дози ваксина „БЦЖ“ от Министерство на здравеопазването на Република България на Министерство на здравеопазването на Република Турция.

Предмет на разследване са всички сключени договори и анекси към тях с дружество „Интервакс“, Канада, притежаващо ексклузивни права за разпространението на ваксина „БЦЖ“ в целия свят, както и установяване на причинените вреди за българското дружество.

Отложиха делото срещу Петър Москов

Специализираният наказателен съд не даде ход на делото срещу бившия министър на здравеопазването Петър Москов, неговия заместник Адам П...

Преди два дни Европейската комисия в специално комюнике призова в ЕС да се засили сътрудничеството в борбата срещу предотвратимите чрез ваксинация болести.

Комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис заяви, че ваксинацията е една от най-ефикасните и икономически ефективни мерки в областта на общественото здраве, разработени през 20-и век.

„Като лекар смятам, че е разочароващо да виждаме как умират деца, защото хората не се ваксинират или се колебаят дали да се ваксинират, или защото не достигат ваксини. Националните граници не могат да спрат разпространението на инфекциозните болести. Ниският имунизационен статус на една държава членка излага на риск здравето и безопасността на гражданите в целия ЕС. Сътрудничеството в тази област е в наш общ интерес. Да предпазим нашите деца, като ги ваксинираме!“, призова той.

Благодарение на ваксинацията всяка година между 1 и 3 милиона души продължават да живеят.

Световната здравна организация прогнозира, че през следващото десетилетие ваксините ще спасят живота на още 25 милиона души. Въпреки това по данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) поради недостатъчно ваксинационно покритие в редица държави от ЕС са налице безпрецедентни взривове от морбили и в тях отново се появяват други болести, предотвратими чрез ваксинация и водещи до смърт на деца и възрастни в ЕС.

РЗИ-Пловдив: Половината разболели се от морбили са били ваксинирани

"Половината разболели се от морбили са били ваксинирани. Тя имунизацията не може да даде 100%, наистина при някои се получава възможнос...

Предложението на Комисията е насочено към три основни стълба на действие: преодоляване на колебанията относно ваксините и подобряване на ваксинационното покритие; устойчиви политики за ваксинация в ЕС; координация и принос на ЕС към световното здравеопазване.

С предложението се отправя призив към Комисията и държавите членки да изпълнят 20 действия, сред които:

да се разработят и изпълнят национални и/или регионални планове за ваксинация до 2020 г., в т.ч. да се заложи цел за постигане на най-малко 95% ваксинационно покритие за морбили;

да се въведат рутинни проверки на ваксинационния статус и редовни възможности за ваксинация на различни етапи от живота, например в учебните заведения и на работните места;

да се представят варианти за обща имунизационна карта, информацията от която може да бъде споделена по електронен път отвъд националните граници;

СГП внесе обвинението срещу Петър Москов в Специализирания наказателен съд

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бившия министър на здравеопазването Пе...

да се създаде европейски информационен портал за ваксинациите до 2019 г., чрез който да се предоставя онлайн обективна, прозрачна и актуална информация относно предимствата и безопасността на ваксините;

да се намалят рисковете от недостиг на ваксини чрез създаването на хранилище за данни на ЕС с информация за запасите и потребностите от ваксини, така че да се улесни доброволният обмен на информация за възможните доставки и недостига на някои основни ваксини;

да се осигури необходимото обучение на всички здравни работници, така че те да са уверени при извършването на ваксинации, и да се преодолеят техните колебания;

да се сформира своеобразна „Коалиция за ваксинациите“, обединяваща европейските сдружения на здравните работници, както и съответните сдружения на учащите в тази област, която да се ангажира да предоставя на обществото вярна информация, да развенчава митове и да осигурява обмен на добри практики;

да се създаде европейска система за информационен обмен, в която да се събират знанията и с чиято помощ да бъдат разработени насоки за основен имунизационен календар на ЕС до 2020 г., включващ дозировките и възрастите, които според държавите — членки на ЕС могат да се приемат за общи за всички държави;

В "Пирогов" ще се проведе скрининг за способността на имунната система да унищожава бактерии

Лаборатория по клинична имунология в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов” обявява кампания за скрининг на хронична грануломатозна болест. ...

По последни данни от ECDC броят на случаите на морбили продължава да расте в редица държави от ЕС и ЕИП.

За 12-те месеца между 1 март 2017 г. и 28 февруари 2018 г. чрез Европейската система за наблюдение е докладвано за 14 813 случая на морбили. В 86% от случаите, за които е налице информация за ваксинационния статус, лицата не са били ваксинирани. Освен това по оценки на ECDC всяка година най-малко 40 000 души умират от грип, което отчасти се дължи на ниското ваксинационно покритие.

Предложението на ЕК ще бъде обсъдено в рамките на Съвета с цел то да бъде прието до края на 2018 г. и да влезе в сила незабавно. След това на всеки три години Комисията ще докладва за постигнатия напредък по изпълнението на препоръката. Освен това в рамките на цикъла State of Health inthe EU (Състояние на здравеопазването в ЕС) Комисията ще изготвя доклад за доверието във ваксините в ЕС.

Всичко това е в отговор на предизвикателството, отправено от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, който в своето обръщение за състоянието на ЕС през 2017 г. заяви следното: „В Съюз, в който всички са равни, не може да има второкласни граждани. Недопустимо е, че през 2017 г. все още има деца, които умират от болести, които би трябвало отдавна да са изкоренени в Европа. (…) Нищо не може да оправдае липсата на такъв достъп. (…) В Европа не трябва да има смъртни случаи, които могат да бъдат избегнати“.

Препоръките на Комисията относно болестите, предотвратими чрез ваксинация, черпят от редица съществуващи политики и проекти на ЕС в областта на ваксинацията. Сред тях са препоръката на Съвета относно ваксинирането срещу сезонен грип от 2009 г., Споразумението за съвместно възлагане на обществени поръчки, създадено по силата на Решение № 1082/2013/ЕС за сериозните трансгранични заплахи за здравето и Съвместното действие за ваксинация, което е съфинансирано от здравната програма за периода 2014—2020 г., чието изпълнение ще започне през идните месеци, като наред с други въпроси неговата цел е да спомогне за преодоляването на колебанията относно ваксините.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com