Ангел Кунчев предлага на МЗ нови противоепидемични мерки. Ето какви

5203
Ангел Кунчев предлага на МЗ нови противоепидемични мерки. Ето какви
Снимка: БГНЕС

Достъпът до някои обществени места да става със сертификат за ваксиниране и с бърз антигенен тест. Ако това не се възприеме, да се ограничи още капацитета за достъп на хора до тези публични места и да се прекратят някои дейности. Това са само част от новите противоепидемични мерки, които главният държавен здравен инстпектор Ангел Кунчев предлага на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров. В предложенията се казва кога и при какви условия учелните заведения минават от присъствено на онлайн обучение. Ето пълния текст на съобщението на МЗ:

"Главният държавен здравен инспектор (ГДЗИ) е изготвил доклад до министъра на здравеопазването, в който предлага да бъдат определени допълнителни противоепидемични мерки заради нарасналия брой на заразените с COVID-19 лица и повишения брой на заети легла в болниците. В доклада са обосновани две алтернативни предложения за противоепидемични мерки:

Туристическият бранш иска незабавно въвеждане на зелените сертификати

Сдружение на туроператорите и туристическите агенти „Обединение „Бъдеще за туризма” (СТТА ОБТ) - най-голямата работо...

1. Достъпът до редица дейности и обекти с обществено предназначение да се осъществява чрез представяне на сертификат за ваксиниране, за преболедуване, или за изследване с бърз антигенен тест или с PCR, каквато е практиката в редица държави на ЕС. Предлага се това изискване да се отнася до допускането в образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и дейности.

2. Алтернативно, ако не се възприеме въвеждането на зелен сертификат, да се определят допълнителни ограничения в капацитета и прекратяване на определени дейности, подробно посочени в доклада на ГДЗИ.

Отделно от общите мерки, в доклада се предлагат конкретни мерки в сферата на образованието:

Задължително носене на защитна маска за лице за целия педагогически и непедагогически персонал и децата от пети и следващи класове по време на престоя им в учебните заведения. Ограничаване на смесването на деца от различни паралелки, чрез преустановяване на колективни извънкласни дейности. Спортните дейности да се провеждат само на открито.

При достигане на 14-дневна заболяемост над 500 на 100 000 население на общинско ниво да се въвежда обучение в електронна среда по график и недопускане на повече от 50% от паралелките в присъствено обучение. При достигане на 14-дневна заболямеост над 750 на 100 000 население на общинско ниво - преустановяване на присъственото обучение.

Школите и учебните центрове: Не ни затваряйте

В отворено писмо до министрите на здравеопазването, на образованието и до главния здравен инспектор, от Българската асоциация за неформ...

При отсъствие на над 20% от учениците от училище и/или поставени под карантина над 30% от паралелките в дадено училище в община преминаване на обучение в електронна среда по график, с присъствено обучение на паралелки с най-малък брой отсъстващи и не повече от 60% от паралелките.

Министърът на здравеопазването е разпоредил доклада да бъде изпратен на всички заинтересовани страни, ведомства и организации с молба за становища по предложените мерки.

Министърът на здравеопазването свиква извънредно заседание на разширен състав на експертния съвет по епидемиология в понеделник, 18 октомври, на който да бъдат обсъдени направените предложения.

Министърът на здравеопазването е разпоредил закупуването на допълнителни 1 милион антигенни тестове за нуждите на здравния контрол."

ПЪЛНИЯТ ДОКЛАД МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com