Ангел Кунчев: В самоизолация са всички от КСНС при президента

2799
Ангел Кунчев: В самоизолация са всички от КСНС при президента
Снимка: БГНЕС

Всички участници в Консултативния съвет при президента са се самоизолирали, в момента се проверяват тестовете им и се очаква нареждане от РЗИ за карантина. Това обяви на брифинг главният държавен здравен инспектор доц.Ангел Кунчев  след среща на директорите на болници във ВМА. На нея присъства и министърът на здравеопазването Асена Сербезова. Би следвало всички контакти да бъдат под карантина, каза и тя.

И двамата отказаха да уточнят дали контактните лица, които вчера присъстваха на КСНС, ще бъдат с намалена карантина от 10 дни или за тях ще важи заповедта за 14 дни карантина. Причината - днес ще се обсъжда кога да бъде издадена заповедта за намаляване на изолация и карантина.

Ангел Кунчев обясни: "Зависи кога ще им бъдат връчени предписанията и ще бъдат уведомени, че са под карантина. Ако се въведат съкратените срокове, ще са по новите правила, ако е по-рано - обратно."

От администрацията на президента съобщиха, че Румен Радев и екипът му, участвал в консултативния съвет са в самоизолация. Осигурена е нормалната работа на президентската институция.

Премиерът Кирил Петков и началникът на кабинета му Лена Бориславова са карантинирани, съобщиха от Министерския съвет. Премиерът Кирил Петков ще се срещне онлайн с ръководствата на петте национално представителни работодателски организации. Преди седмица те поискаха диалог, за да се търсят решения на проблемите с цените на електрическата енергията и на природния газ за небитовите потребители.

Премиерът ще работи дистанционно, а при нужда ще го замества вицепремиера Калина Константинова.

След КСНС: Председателят на парламента Никола Минчев е с COVID-19

Председателят на Народното събрание Никола Минчев е дал положителен тест за коронавирус. Това е станало след провеждането на Консултати...

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев също е под карантина и ще работи дистанционно. Основната му задача е подготовка на бюджета за следващата година, обясниха за БНР от неговия кабинет.

Василев беше сред участниците във Консултативния съвет по национална сигурност, след чието заседание председателят на НС Никола Минчев даде положителен резултат за Covid-19.

Министър Бойко Рашков, който вчера участва в заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, ще е самоизолиран, съобщиха от МВР. Ще го замества заместник - министър Стоян Темелакиев.

Междувременно зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин обяви във Facebook, че няма да се карантинира, въпреки че вчера участва в продължилия близо 6 часа съвет.

"Съгласно заповедта на министъра на здравеопазването от 22.10.2020 г. и правилата на РЗИ за нейното приложение, аз НЕ подлежа на задължително карантиниране, тъй като съм преболедувал Covid по-малко от 3 месеца преди контакта със заразен. Тестът ми за Covid -19 е отрицателен. Във връзка с това възнамерявам да продължа да изпълнявам задълженията си, написа Вигенин.

И президентът Радев е под карантина след КСНС

Президентът Румен Радев и представителите на неговия екип, участвали в Консултативния съвет за национална сигурност вчера, са се самоиз...

По-късно обаче Вигенин направи уточнение специално за Actualno.com. Ето какво каза той:

"Карантинирането не е доброволен акт, то се прави от РЗИ. Аз разговарях със столичния директор и чакам обаждане. Според правилата не би трябвало да съм карантиниран, но разбира се, аз ще се съобразя с решението на здравните служби. Каквото за всички, такова и за мен. По време на Консултативния съвет аз не бях близо до председателя на парламента, но това няма значение, тъй като в правилата не пише никъде колко да си близко. Там пише определено време на закрито със заразен те вкарват в карантина".

И председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова обяви, че ще се самоизолира след участието си в КСНС. В пост в социалните мрежи тя отправи и критики към Никола Минчев, като определи поведението му като - цитирам - лекомислено.

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов съобщи, че от РЗИ София са му се обадили, че е под карантина.

Малко по-рано лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който беше един от участниците в КСНС, заяви, че ще се съобрази с решението на РЗИ, ако му бъде наложена карантина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com