Близо 10% от българските деца са с бъбречни проблеми

14883
Близо 10% от българските деца са с бъбречни проблеми
Снимка: Thinkstock

Близо 10% от нашите деца са с бъбречни проблеми. Това каза министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева на пресконференция за кампанията "Повече българчета за България", предаде репортер на Агенция „Фокус”.

По думите на министъра, върху този проблем ще се работи. Министър Андреева обяви какво е свършено от министерството за 8-те месеца с настоящия състав.

Личните лекари имат още година да вземат специалност

Общопрактикуващите лекари ще имат още година, за да вземат специалност „Обща медицина” и така да запазят практиките си. Тов...

„Успяхме да постигнем увеличаване на пътеките за раждане и отглеждане на новородени в НРД, въвежда се нова пътека за пренатална инвазивна диагностика за бременни, въвеждат се профилактични прегледи за установяване на бъбречни заболявания. За децата с хронични заболяване в детските градини и училищата се въвежда регламентиране на дейностите на медицинските специалисти. За мен беше голям успех, че успяхме буквално да извадим от кошчето Норвежката програма на стойност 15 млн. евро, като 10 млн. евро от тази програма ще бъде използван за репродуктивна медицина, недоносени. За 8 месеца дадохме 4 млн. лв. за ремонт и оборудване на неонатологични отделения”, посочи д-р Андреева.

„Медиите и обществото трябва да бъдат ангажирани с истинските проблеми. Те не са свързани от избори до избори кой ще управлява. За мен каузата „Повече българчета за България” е много важна не само в контекста на демографската криза, но това е едно предизвикателство, което стои пред всеки един. Министър на здравеопазването трябва да бъде всеки един министър.

Здравеопазването е функция на много политики. Докато не се обединят всички политика в една посока, мисля, че няма да постигнем добри резултати”, каза още министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com