БЛС "чисти" дефицита на НЗОК 2018 за медицински дейности с увеличение на бюджета с 402 млн. лв.

813
БЛС "чисти" дефицита на НЗОК 2018 за медицински дейности с увеличение на бюджета с 402 млн. лв.
Снимка: Pixabay

Български лекраски съюз (БЛС) изготви макрорамка на бюджета на НЗОК за 2018 г за медицински дейности, в който не е заложен дефицит.

"Трябва да се сложи край на планирането на дефицит в медицинските дейности и медицинските изделия, прилагани в болничната помощ. Практиката показва, че той винаги е за сметка на дейността на колегите, ангажирани в здравеопазването", подчерта д-р Грозев – председател на Български лекарски съюз.

НЗОК очаква БЛС да съгласува анекса към индивидуалните договори

В изпълнение на Решение на Надзорния съвет от 20 юни 2017 г. Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на 22 юни т.г. подготви за из...

“Когатно седнахме на масата да готвим рамката на бюджет 2018, основната ни цел беше да сме кратки, точни и ясни в това, което е необходимо на нас, работещите в здравния сектор. Много са факторите, които налагат промени – населението застарява, което означава че е добре лекувано и преживява по-дълго, откриват се нови болници, има много недооценени пътеки и такива, които не са актуализирани от 10 години.”, сподели проф. Хаджийски – зам. председател на БЛС.

В проекто-бюджета, изготвен от БЛС, са взети предвид размера на здравноосигурителните плащания, които ще се достигнат до края на бюджетната 2017, допълнителните средства по средносрочната бюджетна рамка за 2018 г., както и повишения размер на минималната работна заплата от 01.01.2017 г. и приетото увеличение от 01.01.2018 г.

“Съгласно разчетите на експертите ни, прогнозите приходи в бюджета на НЗОК за 2018 г. могат да достигнат 3 784 000 хил. лева, а има възможност да нарастнат и до 3 855 000 хил. лева. Това на практика е увеличение в рамките на 330 000 - 402 184 хил. лв, сравнено с предходната година”, заяви д-р Грозев. Увеличението се дължи на повишения размер на минимална работна заплата, завишените здравноосигурителни прагове, променената вноска за сметка на държавата в размер на 5% за здравноосигурените лица, както и на по-успешната събираемост на здравноосигурителните вноски.

“Предлагаме увеличение за ПИМП и СИМП, с което да достигнем 20-22% от бюджет за медицински дейности. Трябва да се осигурят ресурси за регулативните стандарти, увеличаване на обемите и стойността на медикодиагностичните дейности, а с това ще постигнем по-високо качество”, допълни още д-р Грозев.

Шефът на БЛС: Лекарите да не се подвеждат по провокации за рамковия договор

Лекарите да се вслушат в разума си и да не се подвеждат от провокации и планирани опити да не бъде сключен Националния рамков договор в...

Според главния секретар на съслованата организация др. Борисов, би било редно информацията за това от къде и какви приходи има НЗОК да е публична. Той сподели и предложението на БЛС да се направят различни сметки за приходите в НЗОК, за да са ясни сумите, които влизат във фонда от различните източници – здравноосигурени работещи лица, НОИ, Социално министерство и пр.

“Настояваме и за някои нормативни промени, които ще внесат спокойствие в системата. За нас е належащо резерва на НЗОК да се намали на 5%, но да може да бъде отварян само при извънредни ситуации като природни бедствия, неконтролируема епидемиологична обстановка и пр.”, каза председателят на БЛС. Според предложение на съсловната организация надсъбраните средства от НАП трябва да се разпределят пропорционално по бюджетните параграфи и дейности.

“Ние искаме пациентите сами да избират болницата, екипа и мястото, където ще се лекуват, а не това да е обект на административни указания. Стремим да се приближим към безлимитна дейност в сектора, защото разходите за здраве са инвестиция в икономиката.”, заключи др Галинка Павлова – зам. председател на БЛС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване