Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Болницата в Севлиево ще получи 6 нови апарата за хемодиализа

19 май 2020, 12:15 часа • 6780 прочитания

Болницата в Севлиево ще получи 6 нови апарата за хемодиализа. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на брифинг в Министерския съвет. 

Решението дошло след консултации с финансовия министър Владислав Горанов и премиера Бойко Борисов.

След сигнал, че в болницата от 12 апарата, работят само 6. Здравният министър е направил проверка, която установила, че отделението има 12 апарата, от тях 6 са в "доста изхабено състояние", но няма заплаха за живота на пациентите.

Въпреки това от болницата са принудени да местят хората по време на хемодиализата, която им се извършва, при което се губят между 200 и 300 грама от преливането.

 

Реалната ситуация в отделението била, че само 2 са новите апарати, останалите рециклирани или неработещи,  а на ден се правят по 5 000 диализи. Това става ясно от думите на директора на болницата Пламен Цеков пред BTV.

Необходими са 180 000 лева за нуждите на отделението, за да бъде оборудвано с нови апарати, които да се ползват от болните на хемодиализа, каза още директорът на болницата.

Сега вместо да се чака инвестиция от общината, която вече няколко пъти била отлагана, правителството ще закупи необходимата техника.

 

 

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес