Болните от псориазис заплашват с протест

3529
Болните от псориазис заплашват с протест
Снимка: Getty Images / Guliver

Пациенти с кожното заболяване псориазис изпратиха отворено писмо до здравните власти и омбудсмана и заплашиха с протест заради затруднен достъп до лечение.

Причината е, че за да получат биологична терапия, от която се нуждаят около 7000 души у нас, болните трябва да вземат разрешение от една единствена комисия в София, обясни пред Дарик Ива Димова, председател на Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения.

Безплатни прегледи за псориазис във ВМА

Във връзка със Световния ден за борба с псориазиса – 29 октомври, медицински специалисти от Военномедицинска академия организират...

Досега комисиите са били няколко, но с ново решение на здравното министерство функциите са им били иззети от столичната комисия.

"Поведението на Надзорния съвет на касата спрямо пациентите с псориазис е абсолютно обидно. Твърдения като "всички искат да получат това лечение" или "смятат, че е панацея и се записват всички" - ние не се записваме. Ние искаме лечението, което ни се полага, когато сме в тежката форма, защото години наред ние сме си заплащали сами лечението. Това е много важно да се знае", обясни Ива Димова.

"Надзорният съвет на Касата казва, че изведнъж много пациенти са минали на биологична терапия. Да, защото до момента не е имало никакво лечение за тях, освен локални кортикостероиди. Нормално е като се появи ново лечение, всички пациенти, които са в тежката форма, да желаят да получат това лечение. Освен това дискриминацията е на принцип малък град - голям град. Не може пациенти от цялата страна да пътуват единствено и само до една клиника в София и да се очаква, че тя ще обхване всички пациенти, които досега са поемани от други клиники. Физически е невъзможно", посочва още Димова.

Освен това, по думите й хора, които нямат възможност, ще си останат по малките населени места и ще предпочетат въобще да не си правят тази "екскурзия до София". За да е безплатно, трябва да се отиде до столицата, казва Ива Димова: "Да дойдеш, да те снимат.... Ние, пациентите, сме били искали! Такова нещо въобще няма. Никой не е комуникирал с Асоциацията на хората с псориазис. Очакваме от тях отговор на внесеното писмо. Ако няма такъв, ще последва писмо до европейските институции и протест. Освен отговор, искаме и извинение!".

Организират безплатни прегледи за псориазис в цялата страна

Асоциацията на хората, страдащи от псориазис, организира тази седмица безплатни прегледи в цялата страна. Поводът е Световният ден на х...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com