Бум на делата срещу маските на закрито

8817
Бум на делата срещу маските на закрито
Снимка: iStock

Вече повече от година има наложена мярка за задължително носене на маска. Напомняме , че доскоро подобно изискване важеше и за откритите обществени места. Оказа се обаче, че нарушителите на тези мерки не са малко , което създаде и много работа на родните съдилища. Почти всеки санкциониран по наредбите на здравния министър обжалва глобите по съдебен ред. Интересно е да се отбележи, че в повечето случаите районните съдилища на първа инстанция, отхвърлят глобите като „маловажен случай”.

Предвидената санкция за неносене на маска е межди 300 и 1000 лв. Органите на реда, които обикновено налагат санкциите са РЗИ и МВР като най-често тя е в минималния размер. Въпреки решенията на Районния съд в различните населени места, представители на РЗИ и МВР обжалват взетите от тях решения пред Административния съд. Той от своя, като по-горна инстанция отменя тази решения, тъй като нарушаването на противоепидемичните мерки не могат да се определят като „маловажен случай”, разказва сайтът Traffic.

Акт за неспазване на противоепидемичните мерки получи пътник в автобус. Действието се развило през миналото лято, по линията Карлово – Пловдив, като нарушителят бил заловен да пътува без маска. Той е бил санкциониран с 300лева. Недоволен от това, мъжът отнесъл глобата до компетенцията на Районен съд Карлово. След заседание магистратите са пожалили пътника и са отменили наложената глоба. В мотивите си те са определили случая като маловажен. След обжалване обаче от страна на РЗИ – Пловдив, решението на пловдивски Административен съд е да отмени постановлението на Карловски Районен съд.

Проверки в градския транспорт за носене на маски

Двама пътника с непоставени правилно маски бяха заловени при съвместна проверка в столичния квартал Красна поляна. Проверките са всекид...

В друг случай, работник в павилион под тепетата е заловен от служители на РЗИ да приготвя и продава палачинки и сандвичи без поставена маска или защитно средство, покриващо носа и устата. Съставен е акт от 300 лева, който е обжалван в законовия срок, но без успех. Претенциите на жалбоподателя са определени като неоснователни и решението на Районен съд – Пловдив е оставено в сила.

В Смолян пък на местен жител е съставен акт за неносене на маска на открити обществена места от органите на МВР. Действието се развило през април миналата година, когато маските на открито бяха задължителни. Санкцията отново е била обжалвана в законовия срок. И пак магистратите от Районен съд са квалифицирали случая като маловажен и са се произнесли в полза на санкционирания.

Административен съд Пловдив отново е сезиран с жалба от страна на МВР, с настояване за потвърждение на глобата. Позовавайки се на закона, висшата инстанция се е съгласила с доводите на Министерството на вътрешните работи и е оставила в сила наказателното постановление спрямо смолянчанина.

„Противоепидемичните мерки са въведени за предотвратяване увреждане на здравето на околните, при това поради непосредствена опасност за живота и здравето им от епидемично разпространение на заразна болест - потенциален риск за живота на гражданите, поради което неизпълнението им не би могло да бъде определено като "маловажен случай" при липсата на каквито и да са обстоятелства, които конкретно да характеризират случая с по-ниска степен на обществена опасност”,се казва в решенията на Административния съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com