Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Член на Лекарския съюз: Още не знаем кога трябва да се ваксинираш срещу COVID-19, ако си преболедувал

15 декември 2020, 07:50 часа • 5420 прочитания

Още няма категоричен отговор на въпроса колко време трябва да мине след като си преболедувал COVID-19, за да се ваксинираш срещу коронавируса. Това заяви общопрактикуващият лекар и член на УС на Лекарския съюз д-р Гергана Николова.

Трябва да сме наясно кога намаляват антителата, за да сме полезни, подчерта лекарят. "Пациентът трябва да бъде информиран – не живеем в XV век, да кажем елате тука и ще ти сложа нещо", уточни Николова. Тя е категорична, че следва всеки пациент да знае какво ще се случи и какво може да се случи при поставяне на определена ваксина.

"Най-странното е, че медиците получаваме информация от медиите, търсим в социалните мрежи научни статии. Смятам, че не трябва да се работи по този начин", заяви Николова пред Нова телевизия, която добави, че въпросите с ваксините са поставени писмено пред съответните институции.

Николова смята и, че процентът на лекари, желаещи да се ваксинират, е по-нисък и защото има много лекари, които боледуват или се възстановяват тепърва от болестта.

Припомняме, че все още нито една ваксина срещу коронавирус не е официално одобрена от Европейската агенция по лекарствата.

Антигенните тестове ще повишат заболеваемостта – имаме поне толкова антигенни тестове, колкото и PCR теста, смята Николова. Тя е категорична и, че много хора с положителен тест не признават кои са контактните им лица. "Човек трябва да застане на тази мисъл – ти може и да го изкараш леко, но има такива, които няма да го изкарат. Свободата е осъзната необходимост", каза лекарят.

Според проф. Ива Христова, която е заместник на проф. Тодор Кантарджиев в Националния център по заразни и паразитни болести, влизането на антигенните тестове в статистиката няма да я промени много значително. Тя предупреди пред БНТ и, че PCR тестовете си остава по-сигурните.

"Няма лекар в Европа, който да каже, че тези мерки трябва да се махнат. Постигнахме стациониране. На ден губим 156 човека", посочи Николова. Тя каза, че трябва да има достатъчно адекватна помощ за принудените да не работят заради кризата.

Още: Ръст в процента на положителните проби, 150 души са починали за ден след заразяване с COVID-19

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес