Членовете на Надзорния съвет на НЗОК остават без заплати

2105
Членовете на Надзорния съвет на НЗОК остават без заплати
Снимка: БГНЕС

Членовете на Надзония съвет на НЗОК остават без заплати. Това е окончателното предложение в публикуваният днес за обществено обсъждание проект за бюджета на НЗОК за 2017 г. В него няма заложено такова перо.

Припомняме, че надзорниците поискаха да се отмени регулацията в Закона за здравното осигуряване, според която те не получават възнаграждение. Идеята беше представителите на синдикални, работодателски и пациентски организации да получават заплата за участието си в контролния орган.

С 37 млн. лв. е увеличението за извънболнична помощ в бюджета на НЗОК за догодина

Надзорният съвет на Здравната каса прие 37 милиона лева повече за извънболнична медицинска помощ в бюджета на касата за догодина. Общ...

В мотивите на бюджета се казва, че основната му цел е да се осигури достъпна, качествена и своевременна медицинска помощ на здравноосигурените лица и равнопоставен достъп на лечебните заведения, отговарящи на условията за сключване на договори с НЗОК, до възможността да предоставят медицински и дентални дейности професионално и на високо ниво.

Според бюджета за следващата година се запазва заложената в преходните и заключителните разпоредби на бюджета опция НЗОК да прекратява договори с лечебни заведения за отчетена, но неизвършена дейност или дейност, извършена без да има индикации за нея, дори и ако болницата оспорва казуса в съда.

Увеличени са средствата за първична извънболнична помощ с близо 20 млн. лв., за специализирана помощ - с близо 10 млн. лв., за дентална помощ - с 34 млн. лв., за медико-диагностични дейности - със 7 млн. лв., за лекарства за домашно лечение, за лекарства за лечение на онкологични заболявания в болнични условия и за медицински изделия - с 47 млн. лв., за болнична помощ - със 114 млн. лв.

За медикаменти за домашно лечение се залагат 573 млн. лева или с 20 млн. лева по-малко от първоначално предвиденото и при очаквани разходи през тази година по това перо от 665 млн. лева. За онкомедикаменти се предвиждат 225 млн. лева или с 16 млн. лева по-малко от първоначално предвиденото при очаквани разходи за тази година над 259 млн. лв. Болниците получават 1.45 млрд. лева при първоначално предвидени 1.47 млрд. лева и при положение, че тази година реално ще усвоят 1.6 млрд. лв.

Ваньо Шарков е новият председател на Надзорния съвет на НЗОК

Кирил Ананиев излиза от Надзора на НЗОК и за председател на Надзорния съвет е определен д-р Ваньо Шарков. Това съобщи министърът на зд...

В бюджета е записано, че целият резерв на НЗОК от 341 млн. лв. да бъде разпределен през годините изцяло за болници и за лекарства.

Общата рамка на бюджета на НЗОК за догодина остава 3 452 816 000 лева. Въпреки че е предвидено увеличение с около 200 млн. лв. спрямо тазгодишния бюджет, в бюджета за догодина са заложени по-ниски разходи от тези, които реално ще бъдат извършени през тази година за редица пера като болничната помощ, разходите за лекарства и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com