Д-р Цветеслава Гълъбова: Хората отключиха всевъзможни тревожни разстройства заради пандемията (ВИДЕО)

10549

Управлението на пандемията трябваше да бъде много по-щадящо - не само в икономически, но и в социален и психологически план. Хората отключиха всевъзможни тревожни разстройства.

Това заяви в предаването "Студио Actualno" директорът на Държавната психиатрична болница, д-р Цветеслава Гълъбова, правейки равносметка на близо година от настъпването на кризата с коронавируса у нас.

Ние бяхме свидетели на много противоречащи си и взаимноизключващи се мерки - всички хора са с впечатление за едно лутане, което е непродуктивно от началото до процеса на ваксинация. Виждахме едни сцени, които не биваше да се случват в 21. век - умиращи хора на входа на болници. Изкачихме се в едни стълбици, които хич не са престижни. Това със сигурност е маркер, че пандемията е можело да се управлява по-добре. Макар да чухме, че имало български модел за справяне с пандемията, слава Богу, че не го прилагат всички този модел. По отношение на психическото здраве на хората - там нещата претърпяха пълна катастрофа, заяви още д-р Гълъбова.

Вирусът ще е тук не само до изборите. Нямаше как завинаги да останем затворени и завинаги да се пазим чрез изолация и стоене вкъщи. Това е респираторен вирус, а респираторните инфекции се предават лесно. Ние не трябва да очакваме, че, седейки вкъщи, вирусът просто ще изчезне. В природата на вируса е да има повече и повече гостоприемници", отбеляза Цветеслава Гълъбова.

"Пандемията доведе до това, че хората много се невротизираха, станаха напрегнати и отключиха всевъзможни тревожни разстройства. Хората имат нужда от помощ, включително все по-често медикаментозна - тоест не им помага само психотерапията. Хората са уплашени. Пораженията върху децата ще ги видим след няколко години, защото тези деца едно, че са от поколение, което стои много дълго пред екрани, а сега бяха и задължени в дистанционното обучение. Така че ние тепърва ще берем плодовете от това, че децата бяха изолирани и не можеха да общуват нормално, че постоянно се казваше, че училищата са развъдник на зарази и на тези деца им се вменява чувство на вина, че искат да убият бабите и дядовците си, с които живеят. Не можем да общуваме нормално, не можем да ходим нормално на чист въздух", каза Гълъбова.

Тя акцентира на противоречията в мерките през последните месеци: "едно отваряме, друго затваряме, забраняваме тържества на открито. Тази непоследователност изключително много напряга хората и поражда едно огромно недоверие, което пък е фактор да се вихрят конспиративни теории и на второ място хората да не спазват мерките", заяви психиатърът.

Целия разговор с д-р Цветеслава Гълъбова гледайте във видеото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю