Д-р Кунчев: Грипната вълна ни удари по-рано от обикновено

3135
Д-р Кунчев: Грипната вълна ни удари по-рано от обикновено
Снимка: БГНЕС

Грипната вълна тази година дойде изненадващо рано, като в нея преобладава щамът „Хонконг”. Това съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

През последната работна седмица 3-4 училища в Балчик са обявили грипна ваканция, а изключително високи остават нивата на заболеваемост в Хасковско, Пловдивско и Габровско. Обикновено подобни процеси започват в края на януари.

Нова теория за приема на течности по време на болест

Пиенето на много течности по време на болест не помага, а често дори вреди на здравето на човека, особено ако страда от хронични заболя...

„Хонконг” – A(H3N2), е „класически тип грип”, посочи Кунчев. Вирусът е относително нов и през последния сезон е имал ограничени проявления само в Италия и Словения. Заради това и сега 90% от новорегистрираните случаи са свързани именно с този щам.

Клиничната картина е позната – остро начало с температура, главоболие, болки и обща отпадналост. „Хората остават на легло по 3-4 дни”, посочи главният здравен инспектор и допълни, че препоръката на лекарите е да не се опитваме да караме болестта „на крак”. По думите му ден преди да се разболеем, вече предаваме вируса и в стая с други 9 души ще заразим поне трима от тях.

Децата са особено рискова група, защото заразени частици, напуснали тялото на болен човек през кихане, кашляне, дишане и говорене, могат да полепнат по играчки и други повърхности, които най-малките пипат. Затова ако някой от възрастните вкъщи е с грип, трябва да се отделя допълнително внимание на хигиената.

"Ние ще загубим представа какво се случва следващите 1-2 седмици, хората спират да ходят на лекар (…) Не работят училища и предприятия, но хората се събират на друг принцип – семеен, приятелски”, коментира Кунчев пред bTV.

Кога се очаква пикът на грипната вълна?

Специалисти очакват пикът на грипната вълна да е в началото на следващата календарна година. Това съобщи д-р Сийка Чернева – дире...

Според него при млад и здрав организъм не е задължително да се ходи на лекар заради грип, но все пак това си остава сериозно заболяване, от което могат да последват различни усложнения в дихателната, сърдечната или нервната системи.

Д-р Кунчев посочи, че вече е късно да се ваксинираме: „При започваща епидемия ние нямаме време да създадем имунитет, защото са необходими 20 дни”. Той отбеляза, че на пазара има два противогрипни препарата, които са много ефективни, ако приемът им бъде започнат в първите 48 часа. Докато няма съпътстваща бактериална инфекция (каквато може да установи само лекар) „за антибиотиците въобще няма място” и даже може да навредят, категоричен е главният държавен инспектор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Най-после: Ясно е кой ще руши сградите на мястото на детската болница

Бистрица остана без лекар

Диагноза: Алергичен ринит. Какви опасности крие и как да се справим с течащия или запушен нос?

Искат отмяна и пренаписване на указанията за отпускане на медицинските храни

Докато институциите спорят за варненска болница, тя спечели 7 милиона лева

Директорът на "Пирогов" ще се кандидатира за нов мандат

Безплатни инвитро консултации с проф. д-р Джем Фичиджиолу в София на 01.06.2024 г.

Ръст в броя на заразените с Ковид у нас за денонощие

Д-р Дечо Дечев: Държавата не може да издържи без частните болници

Изненадващи новини: Намалява броя на младите лекари, напускащи България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване