Д-р Мирослав Ненков: Ще разберем дали има достатъчно места в болниците след месец

10563
Д-р Мирослав Ненков: Ще разберем дали има достатъчно места в болниците след месец
Снимка: БГНЕС

„Не го разбирам този съвет, но нека да видим. Ситуацията е извънредна и не бива да бъдем черногледи. Нека дадем време да видим дали ще е полезен“. Това заяви бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков относно новосформирания съвет към премиера в предаването „Плюс-Минус“ по Нова телевизия.

„Този съвет към кабинета трябваше да бъде излъчен от средите на медиците. Премиерът се сети преди тях. Аз лично смятам, че много малка част от хората ще го разберат“, допълни д-р Ненков.

Д-р Мирослав Ненков за Здравната каса: Наливат се пари в каца без дъно

"От една страна хората трупат здравна култура от интернет, а не от истински лекари. От другата страна лекарите от моето поколение имат ...

Бившият здравен министър смята, че здравната ни система ще издържи в сегашната ситуация и няма да колабира. „Плавна е кривата на регистрираните заболели, тежките случаи нарастват, но болниците ги поемат без проблем. Ще разберем дали има достатъчно места в болниците след месец. Искрено се надявам, че няма да стигнем до там да ползваме местата в зала „Арена Армеец“, допълни д-р Мирослав Ненков. „Държим фронта, защото управляващите и щаба взеха много бързо едни адекватни, макар и  непопулярни мерки. Кривата върви с малки темпове нагоре, целта на мерките е именно това. Слушайте хората от щаба, те са там, за да оцелеете вие, вашите майки и бащи“, категоричен бе той.

Според доктор Ненков частните болници са част от здравната система и е напълно нормално да се очаква те също да се включат наравно с държавните в една бъдеща епидемия. „Лечението на двустранната пневмония не е сложна работа преди да се стигне до изкуствено обдишване. Зная дори общопрактикуващи лекари, които са на първата линия и се справят. Основният проблем е в броя на тези, които евентуално ще потърсят помощ, точно това притеснява лекарите. Дойде време, в което нашето общество, което толкова плюе по нас лекарите, да разбере за какво служим“, каза още той. Запитан дали тази криза ще успее да се превърне във възможност да се решат дългогодишните проблеми, натрупани в системата, д-р Мирослав Ненков отговори: „Няма да успеем да направим реформа, защото са много силни тези хора, които са яхнали нашата система“. Той обаче отказа да назове конкретни имена с мотива, че може да бъде осъден, тъй като въпросните лица били много обидчиви.

Бившият здравен министър коментира и добилия популярност в медиите случай във Велико Търново, където майка на 4-годишно дете се оплака, че макар и с двустранна пневмония то не е било изследвано за коронавирус. „Двустранната пневмония е болест, която е позната на всички лекари, всички знаят на всеки етап какво трябва да се направи. Детето вече медицински е по-добре, тези ужасни мои колеги по някакъв чудодеен начин ли са излекували детето или със знания и умения?“, попита той. Според доктор Ненков родителите на болните дечица не могат да бъдат оставени сами да преценяват болничната помощ, която получават. „В БГМама пише някакви неща, но те не са верни. Ако толкова нямаме вяра на лекарите, нека търсим алтернативни методи – с пачи крак, с друго…“, допълни той, като уточни, че и медиците имат своите трески за дялане, но те не са професионални, а комуникационни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване