Даниел Кирилов: Здравният министър има тези правомощия поне от десетилетие

3150
Даниел Кирилов: Здравният министър има тези правомощия поне от десетилетие
Снимка: БГНЕС

„След отпадането на извънредното положение ще остане тази уредба на закона, която дава защита на българските граждани“. Това заяви министърът на правосъдието Данаил Кирилов в интервю в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„Целта в този период след отпадането на извънредното положение е да се продължат мерките, които са благоприятни за хората – целия социален пакет, който се допълва с мярката 60/40, освен това не могат да се налагат запори и възбрани още два месеца, както и социалната изолация. Продължава и възможността за двумесечен срок колективните органи да могат да вземат решения дистанционно", допълни Кирилов. По думите му продължават защитните правила по приключване на учебната година за учениците.

Мерките след края на извънредното положение днес влизат за обсъждане в пленарната зала

На свиканото извънредно пленарно заседание днес от 11:00 часа депутатите ще разгледат на първо четене промените в Закона за здравето. ...

"Законът трябва да уреди трайно отношение. Но има изключение. Има исторически назад във времето такива случаи, в които се е налагало с извънредни закони да се наложи мораториум или да се уредят спешно отношения с оглед настъпила сериозна заплаха за стабилността на обществените отношения. Конкретно тук касаещи живота и здравето на гражданите. По тази причина и ако си спомняте дебатът, който беше на 13-ти март в Народното събрание, тезата на опозицията беше, че не може само с решения на Народното събрание, с един акт, да се обяви извънредното положение, а регулацията трябва да се осъществи на базата на закон като нормативен акт, който да уреди случаите, в които имаме засягане на правата на гражданите", обясни той. "Здравният министър има тези правомощия поне от десетилетие и никой досега не е поставил това под въпрос пред Конституционния съд“, категоричен бе правосъдният министър, като изброи при кои заразни заболявания има тези права здравният му колега.

"Два месеца ние имахме обявено извънредно положение съобразно конституционната разпоредба и съобразно волята на законодателния орган в България. Това извънредно положение даваше правова възможност с оглед справяне на ситуацията да се допусне временно, но пропорционално спрямо целта ограничение на някои права в конкретния случай. На практика ние не стигнахме до съществено ограничение на съществени права на българските граждани", добави Кирилов. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване