Депутатите не приеха единствената кандидатура за управител на НЗОК

5655
Депутатите не приеха единствената кандидатура за управител на НЗОК
Снимка: БГНЕС

Народното събрание не успя да избере управител на Националната здравноосигурителна каса. Това стана след като само 59 депутати подкрепиха единствената кандидатура - проф. Жени Стайкова от БСП. 147 народни представители гласуваха "въздържал се", а 17 "против".

По-рано днес претендентът на ГЕРБ за управител на здравната каса Иванка Динева обяви, че се оттегля от надпреварата. В отказа като причина са посочени "лични причини". От "Възраждане" оттеглиха кандидата си Тодор Хинов още в началото на месеца. 

Така ще се наложи да бъде удължен мандата на временно изпълняващата длъжността управител подуправителка на НЗОК Йорданка Пенкова, която пък е с наказание за конфликт на интереси. Пенкова е подуправител от февруари 2018 г. и "надживя" вече трима управители – проф. Камен Плочев, д-р Дечо Дечев и проф. Петко Салчев, въпреки че има влязло в сила наказателно постановление за това, че като директор на касата в Шумен е сключила договор с частната клиника на баща си и сестра си.

Дебатът

По време на дебатите депутатът от "Има такъв народ" Андрей Чорбанов заяви, че за него е безкрайно странно как в последния момент единия кандидат по някакви конюнктурни причини се оттегля.

"За мен е достатъчно противоречиво като идея да гласуваме за единствен кандидат на структура, която разполага с може би един от най-големите бюджети в страната", добави той и каза, че тази позиция е безкрайно отговорна и води зад себе си много неща.

"Необичайно мълчание в парламентарната зала по такъв важен въпрос от управляващото мнозинство", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова. Още: Дете остана без инвалидна количка, защото НЗОК не чете правилно законите (ДОКУМЕНТ)

Тя припомни, че е имало две кандидатури и уточни, че от БСП са представили професионален авторитет, човек с управленски опит, научни качества, абсолютно безукорна биография.

"Другият кандидат беше оттеглен сутринта внезапно", посочи Нинова и подчерта, че това оттегляне „върви заедно с внасяне на промени в закона, в които се казва, че като не бъде избран управител на НЗОК, то заместник може да изпълнява тази длъжност до безкрай".

По думите й управляващите от ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" не могат да се разберат за порциите на властта.

От парламентарната трибуна Жени Стайкова посочи, че здравето е безценно и надпартийно. Тя отбеляза дългогодишния си опит в управление на общественото здраве на регионално и национално ниво, както и опита й в управлението на различни болници. Стайкова подчерта, че може да работи с различни правителства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Расте броят на заразените с коклюш, но причина за паника няма

Коронавирусът в България: Само в 2 области има нови случаи

С нова наредба: Увеличават двойно медиците по Черноморието

Замърсители в лекарствата и риск от рак: Проф. Георги Чернев разказва за VI-тия конгрес на БДДХ

Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com