Дете пострада след ваксинация

17209
Дете пострада след ваксинация
Снимка: Thinkstock

Двегодишно дете е пострадало след ваксиниране срещу пневмококи или т.нар. конюгирана пневмококова ваксина – Synflorix, съобщи д-р Хубенов началник инфекциозно отделение МБАЛ Хасково за Actualno.com. Момченцето е родом от село Брод, Димитровградско.

Д-р Хубенов уточни, че детето е било имунизирано на 10 март, което е било трети прием на ваксината. Той допълни специално, че това не е била ваксината Pentaxim (Пентаксим), заради която избухна скандал и беше една от причините за иницииране на вот на недоверие срещу правителството.

Отново недостиг на ваксини от задължителния имунизационен календар

Отново недостиг на ваксини от задължителния имунизационен календар за най-малките. Този път липсва противохепатитна ваксина и препарат...

На 20 март, около 10 часа сутринта детето е прието в болница МБАЛ Хасково. На 9-ия ден от поставянето на ваксината то е намерено от майка си схванато, с неподвижна дясна част на тялото. Детето е докарано от спешна помощ Димитровград. Направен му е скенер, който установява, че има вирусно възпаление, но няма бактериална инфекция.

Според д-р Хубенов детето е било в нездраво състояние по време на имунизацията (без да уточни преди или след ваксинирането), тъй като симптомите, които има в момента, не съвпадат с описаните постваксинални усложнения.

Детето няма мозъчен оток, направена му е лумбална пункция, „има едни реакции, които са положителни“. В момента се чакат резултатите от микробиологичното изследване, както и тези за лаймска болест. То е с десностранна хемипареза, което означава, че има слабост в дясната част на тялото, рефлекси има, но те са нарушени.

Сега състоянието на малкия Виктор се подобрява, той вече не е на командно дишане.

Официално Москов поиска още 20 млн. лева за ваксини

Заради неуспеха да бъде изцяло изпълнен имунизационният календар на България, Министерството на здравеопазването (МЗ) поиска още 20 млн...

По данни от имунизационния паспорт на детето първият прием на Synflorix е бил на 29.05.2014, вторият на 7.08.2015 година.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com