До 11-12 г. пада възрастта, на която деца експериментират с наркотици

7258
До 11-12 г. пада възрастта, на която деца експериментират с наркотици
Снимка: Thinkstock

Все по-малки на възраст деца започват да експериментират с различни наркотични вещества, а до навършване на пълнолетие вече имат нервопсихиатрични усложнения. 

Тревожните данни бяха изнесени от експерти в лечението и психосоциалната рехабилитация на употребяващи наркотици деца на среща, организирана от Национален център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

Кокаин, хероин, кристал мет: Европа е задръстена от дрога

Попречи ли пандемията от коронавирус на бизнеса на наркокартелите и трафикантите на дрога? Би могло да се предположи, че е така заради ...

Намалява възрастта, на която децата решават да експериментират с вещества – тя е 12-13 години, а дори вече 11-12. „Така на 18-19 години те вече търсят медицинска помощ за детокс, но често пъти при тях вече са настъпили и нервнопсихиатрични усложнения”, коментира д-р Георги Джупанов от Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм.

Научните изследвания сочат, че THC – основното психоактивно вещество в канабиса, влияе пагубно върху мозъчните клетки, особено до 24-годишна възраст.

„Често пъти децата рязко скачат от експериментирането до злоупотребата с наркотици, полиупотребата на вещества също е обичайна“, отчете психотерапевтът Калин Петков от Рехабилитационния център ТРАМПЛИН по програма „Живот без дрога“ за деца и юноши, застрашени от употреба на психоактивни вещества. Той посочи случай на 16-годишен младеж, минал на хероин в рамките само на 6 месеца от първоначалния експеримент с дрога, и девойка на същата възраст, достигнала до 30 ксанакса на ден.

При юношите нивата за поемане на риск и търсене на новости са много високи, има силна чувствителност към натиска от страна на връстниците, отбеляза д-р Цвета Райчева, началник на отдел „Зависимости“ в Националния център по обществено здраве и анализи. Тя обясни, че децата и юношите имат уникални нужди от лечение и грижи, които да са съобразени с нивото на развитие на техния мозък и когнитивното им функциониране.

Изгориха дрога за над 52 милиона лева

Дрога за над 52 милиона лева, според цените на черния пазар, изгоря днес. Това стана в инсинератора на Предприятието за управление на д...

В България грижата за деца и младежи с проблеми с наркотиците е добре регламентирана законово, но са необходими повече усилия, за да има достатъчно на брой и достъпни програми за рехабилитация и индикативна превенция.

Според данни на Европейския училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици към 2019 г. 19% от българските ученици на възраст 15 – 16 години са употребявали някакво наркотично вещество. За Европа средният процент на тийнейджърите е 17%.

3.1% от тийнейджърите в тази възрастова група пък са вземали кокаин, докато за Европа средно относителният дял е 1.9%. Също висок е процентът на деца, които са вземали амфетамин или екстази. Канабис са пушили средно 17% от учениците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване