До края на седмица идват първите дози на петвалентната ваксина

21444
До края на седмица идват първите дози на петвалентната ваксина
Снимка: БГНЕС

В края на тази и началото на другата седмица ще дойдат първите дози на петвалентна ваксина, а до края на работния ден се очакват оферти за пряко договаряне на шествалентна ваксина.

Това заяви служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков на заключителна пресконференция в МС, съобщи БГНЕС. Ненков заяви, че проблемът с ваксините за новородени деца ще остане да занимава и наследника му.

Да не всяваме паника за ебола, призова здравният министър

По предварителни неофициални разговори случаят в Македония едва ли е ебола, но при всяко положение трябва да се изчака официалното стан...

Ако не получим оферта за шествалентната ваксина до края на деня ще обявим нов търг", заяви Ненков. Той допълни, че до края на годината няма да има проблем, дори и министерството да не сключи договор за шествалентната ваксина. Той уточни, че следващият министър ще трябва да направи организация, така че да се разпише рамково споразумение или да организира обществена поръчка за доставка на ваксини за 2015 г.

И Мирослав Ненков заяви, че на следващия министър на здравеопазването никак няма да му е лесно. Имахме интензивни три месеца, случиха ни се цял куп непланирани събития, с които обаче смятаме, че се справихме добре, каза той. Ненков добави, актуализацията на бюджета на НЗОК е от изключително значение за функционирането на структурите, зависещи от финансирането на НЗОК. Актуализацията ще осигури и функционирането на системите, за които отговаря МЗ, каза той.

Ненков припомни и че здравното министерство получи 11 млн. лева от настоящото служебно правителство за линейки и строително-ремонтни дейности по психиатриите.

Един от приоритетите на МЗ беше изваждането на децата от домовете за деца лишени от родителски грижи. Множество срещи бяха проведени с Министерството на труда и социалната политика. Няма да мога да се похваля до края на моя мандат с окончателно решаване на тази въпрос, коментира Ненков. Той обясни, че това, което остава за уточняване между Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и социалната политика е за деца с много тежки увреждания, които все още са в домове за полагане на здравна грижа. Той коментира, че те трябва да бъдат изведени от тези домове и да бъдат въведени в нова структура.

Ненков: Качеството на здравеопазването ни е близко до германското

Качеството на здравеопазването ни е близко до германското. Това заяви служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков в ефира н...

Ненков заяви, че министерството не е сключвало нито един договор, който не е финансово обезпечен. Същото заявиха и останалите служебни министри - на труда и социалната политика, образованието, спорта и културата. И петимата служебни министри се обединиха около това, че с тях не са водени разговори за оставане на поста, който заемат и в следващ кабинет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване