Доц. Андрей Чорбанов: Българската ваксина получи френско финансиране

15282
Доц. Андрей Чорбанов: Българската ваксина получи френско финансиране
Снимка: iStock

България традиционно произвежда ваксини от много години, още от зората на ваксинопрофилактиката. Нещо повече – ваксините, които страната въвежда, са родно производство и са най-добрите в света, каза Чорбанов. „Ваксината срещу коронавирус, която предложихме, е одобрена за финансиране от института „Пастьор“-Париж. Тя е една иновативна форма. В нея съчетаваме няколко оригинални идеи и ще използваме български патенти, които са в основата за изграждане на такава модерна ваксина“. Това заяви в интервю за БГНЕС доц. Андрей Чорбанов, който завежда отдела по имунология в Института по микробиология на БАН.

По света се тестват доста ваксини срещу COVID-19, които звучат оптимистично. В практиката обаче няма направена ваксина за няколко месеца, нужно е поне една година. Самото тестване и реалните експерименти, няма как да бъдат направени бързо. При всички случаи в рамките на една година няма да има ваксина, който и да се опита по света да прави клинични тестове“, прогнозира доцентът.

Китайската коронавирусна ваксина се тества успешно върху маймуни

Китайската коронавирусна ваксина успешно се тества върху маймуни, съобщава ТАСС. Изпитването върху хора, както се надяват разработчицит...

Доцентът обясни, че политическата прогноза е била още февруари-март да има ваксина. "Истината е, че науката не може да работи под напрежение. Това, което мога да гарантирам със сигурност е, че август няма да има ваксина, която да бъде ефективна. В момента много държави тестват ваксини.", каза той пред БНТ.

Фирмите производители са били склонни да инвестират сами в себе си. Много от западните правителства са реагирали веднага и са инвестирали. В науката огромният брой експерименти не водят до позитивни резултати, ако не е оцелен правилният път.

СРОКОВЕ

В момента най-голямата импровизация е по отношение на сроковете, смята доц. Чорбанов. „Една ваксина не може да се направи много бързо. Истински прототип, който да е издържал всички тестове, първоначално ин витро, после експерименти с животни, в които да се докаже ефективност и безвредност, трябва да мине поне една година. Оттук нататък трябва да започнат реалните клинични тестове, за да бъде доказано, че може да се въведе в масово производство. Една такава ваксина, който и да я направи, ще е полезна при една следваща инфекция. Ние ще опитаме да направим такъв тип ваксина, в която да използваме тези компоненти на коронавирусите изобщо, които не се променят. Иначе казано, идеята е нашата ваксина да бъде универсална срещу всички коронавируси“, заяви ученият.

Изработената ваксина ще бъде изцяло български патент. Финансиращите научни организации нямат претенции върху авторството. Единственото условие е непрекъснато да се казва, че те са финансирали проектите.

По пътя към ваксината срещу коронавируса - ще трябва ли млади хора да се заразят, за да ни спасят?

Списание Nature съобщи, че в света са стартирали 78 проекта за ваксина против коронавирус, а други 37 са в етап на начална разработка. ...

ФИНАНСИРАНЕ

Институтът „Пастьор“-Париж първоначално ще финансира с около 150 000 лева. За следващите етапи и нива на експерименти ще са необходими няколко пъти по толкова средства. „В никакъв случай обаче не става дума за милиони. Очакваме българската страна да инициира програми. Вече има информация, че фонд „Научни изследвания“ ще инициира голяма програма, по която ще кандидатстваме. Сумата ще ни е необходима за втория и третия етап на тестването на ваксината“, каза доц. Чорбанов.

В ОЧАКВАНЕ НА ВАКСИНА

Той смята, че единственото, което ни остава е в изграждането на т.нар. колективен имунитет, при който 70-80% от нацията са позитивни и са се срещали с вируса. „Това въобще не означава, че те са болни. Огромният брой от населението няма никога да проявят симптомите на коронавирус“, прогнозира той.

В тази връзка доц. Чорбанов не е привърженик на социалната изолация и носенето на маска, защото това противоречи на чисто научния подход за справяне с вирусната инфекция. „Ще си позволя да цитирам немски специалисти, които казват, че научното справяне с един вирусен проблем често няма нищо общо с политическите решения. Държавата взема политически решения, което е нейно право. В безизходицата всяка една държава по света избира сама някаква форма на ограничаване с идеята да се спре претоварването на здравната система“, заяви ученият.

Българска ваксина срещу коронавируса - търси се държавно финансиране

Изработването на ваксина е скъпо начинание. Работим по ваксина по голям проект – четири института на БАН участват във вече написа...

"Логично е броят на заразените да експонира", каза пред БНТ доц. Андрей Чорбанов. Той заяви, че не смята, че пътуванията по Великден са единствената причина за увеличаването на бройката. "Дори да не бяха излизали никъде от градовете си, семейно се събираха много хора от монго места, което няма как да бъде ограничено, и се разпространява вътре в самите семейства", обясни той.

Още 63-ма заразени с COVID-19 за последното денонощие у нас

По отношение на маските – от гражданска гледна точка ние трябва да спазваме нарежданията и законите. В крайна сметка, държавата представлява закона, независимо дали ни харесва или не. От научна гледна точка ще кажа, че няма никаква полза нито от маските, нито от ръкавиците, категоричен е доц. Андрей Чорбанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com