Доц. Мангъров: Когато децата тръгнат на училище, процентът на респираторните инфекции ще нарасне

14430
Доц. Мангъров: Когато децата тръгнат на училище, процентът на респираторните инфекции ще нарасне
Снимка: БГНЕС

"Аз мисля, че в България се справяме много добре. Ние направихме българския вариант на шведския модел. Цяло лято се прегръщаме, ходим по улиците и случаите са едни и същи, а други държави, които силно се изолираха - там нещата се връщат назад". Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ доц. Атанас Мангъров. По думите му независимо от цялата реторика, това, което е направено тук в България, е правилното нещо.

"В нашата страна нещата ако не вървят надолу, то поне стоят на ниско ниво, за разлика от Франция, Испания, Гърция", обясни той. Той допълни, че няма нито едно статистическо проучване, което категорично да доказва, че има ползи от носенето на маски. Във връзка с предстоящия присъствен старт на учебната година, той обясни, че изолаторите в училищата няма да помогнат по никакъв начин.

Мангъров: Преувеличени и ненужни са част от мерките на МОН

"Значителна част от мерките, които се вземат от МОН преди първия учебен ден, са преувеличени и ненужни". Това каза пред БНР доц. Атанас...

"Два дни преди проявяването на симптоми едно дете е толкова заразно, колкото и когато ги е проявило симптомите. Само създаваме стрес на децата и впечатление, че правим нещо за тяхно добро. Децата не идват от небето - те преди училище са преминали през автобус, трамвай, метро, стояли са с други деца и изведнъж ги изолираме. Ако ние искаме да действаме по този начин, просто да се отмени учебната година и да не се ходи на училище", каза още той. „Когато децата тръгнат на училище, много скоро процентът на респираторните инфекции ще нарасне, което е нормално. Ако започнем да тестваме с PCR всяко дете, което вдигне температура, в рамките на няколко седмици една голяма част от училищата ще бъдат затворени“, категоричен бе доц. Мангъров.

„До февруари тази година СЗО излизаше с филмчета, които показваха, че няма полза от носенето на маски. След това изведнъж казаха, че носенето им е най-великото нещо на света. Да вкарваш нещо, да го налагаш на всички, при положение че няма научни доказателства, е неразумно“, смята доц. Атанас Мангъров.

Той коментира и въпроса с ваксините срещу COVID-19 и това ще има ли такава скоро. „Ваксина има, но тя не е добре изпитана. Русия е по-напред поне със 7-8 години, защото там се използва същата технология, която е използвана за ваксината за ебола. Там се използват човешки аденовируси, които са много добре проучени. Те използват нещо, което вече съществува и на негова основа правят новата ваксина. Но тя също трябва да мине през целия етап на проучвания. Другите използват съвсем друга технология – маймунски аденовируси, които не са толкова добре проучени. Затова и могат да се очакват изненади“, обясни доц. Мангъров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com