Доц. Сотир Марчев: Карантината намали инфарктите и инсултите у нас

4499
Доц. Сотир Марчев: Карантината намали инфарктите и инсултите у нас

Карантината намали броят на инфарктите и инсултите в България. Причината - покрай мерките за коронавируса се ограничиха и другите вирусни инфекции, които могат да провокират инфаркт. Това каза пред БНТ кардиологът доц. д-р Сотир Марчев началник на Клиниката по кардиология в Медицинския институт на МВР.

Така общото намаление на вирусните инфекции доведе до рекорден спад на инфарктите и инсултите за първите пет месеца в България. Общата смъртност в страната също е намалена, обясни той.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 26 юни

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) продължава да е...

Три отвора в човешкото тяло са опасни при коронавирус – уста, нос, очи. Най-лошото е носът, най-доброто е очите. Дори казват, че ако се заразиш през очите го караш по-леко. Стигаме до ръцете. Все едно е дали ще си пипнеш устата с ръка или с ръце. Няма нужда да се сменят ръкавици – ако можещ да си сменяш ръкавиците по-често отколкото да си миеш ръцете, носи ръкавици. Ако не – по-добре хигиена. Аз си мия ръцете на 30 минути. Колкото по-трудно дишате с една маска – толкова тя е по-добра. Това е положението. Свиква се със всичко, понякога дори забравям да си свалям маската на път за вкъщи. Като с очилата, обясни практично доцентът.

За страха нещата са двустранни. От една страна, всички болни от вируса са болни от него плюс страха. Това важи за всички болести. Страхът най-добре се лекува с нормални човешки очи срещу тебе. Когато срещу теб застане нормален доктори и ти каже "хайде спокойно". На второ място са хапчетата. От друга страна, искаме обществото да спазва мерки. Ако много се успокоим няма да ги ползваме, затова известна доза страх е добре, подчерта доц. Марчев.

2 милиона българи се борят с високото кръвно. Искаме кръвното на хипертониците да бъде под 140 на 90, но не искаме на никого да го сваляме под 120 на 70. Верният път е средният. Както казват, има едно оптимално разстояние, от което жената изглежда най-добре. Така е и с кръвното. Търсим оптималното. На един човек като му свалиш кръвното 0 на 0 ти го убиваш. Затова трябва да спреш някъде по средата, каза още той.

Профилактичните прегледи са като с колите. Ако мислите, че сте железен - веднъж годишно. Ако сте като такси - два пъти годишно, за да сте сигурни, че всичко е наред, образно обясни експертът.

Ново проучване показа, че децата в Европа карат коронавируса като цяло леко

Проучване на деца с COVID-19 за Европа установи, че смъртните случаи са изключително редки, съобщи BBC. Само 4 от 582 заразени деца са...

Съветите на специалиста в резюме: Поне 30 минути на ден спортувайте у дома, посъветва докторът. Любителският спорт подобрява имунитета. Контролирайте теглото, кръвната си захар и кръвното налягане. Носете маската си, така че да предпазвате носа си, защото той е най-възприемчив към вирусите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com