X
 
 

Двойно увеличение на обжалваните болнични за първата половина на годината

1785 0
photo of Двойно увеличение на обжалваните болнични за първата половина на годината
Снимка: iStock/Guliver
6168 са спрените и обжалваните болнични листове за периода януари – юли за тази година. Отменени са 1987, съобщава в. "Монитор", позовавайки се на данни от НОИ.

Според материала, обжалваните болнични са два пъти повече на годишна база. За същия период на миналата година са обжалвани 3311 и отменени 1304 болнични, а за цялата 2018 година общият брой на обжалваните е 6710, на отменените – 2419.

Болничните в месеците с празници през тази година растат главоломно

Болничните, които са вземани през април, май и юни тази година, най-вероятно ще увеличат нивото на отпуски по болест през тази година ...

Основанието за обжалване е неспазване на нормативните разпоредби, свързани с експертизата на временната неработоспособност, коментират от НОИ.

За първите три месеца на тази година НОИ е изплатил 130 159 820 лв., за същия период през миналата година сумата е с 10 милиона лева по-малко - тогава са платени 119 227 271 лв. Почти половин милиард са изплатените болнични за 2018 г., като точната сума е 456 278 489 лв.

Увеличение на издаване на болнични листи се забелязва и през летния сезон и около празнични дни.

За шестте месеца на 2018, както и за полугодието на 2019 г. данните са сходни за двата периода – около 1,6 милиона са издадените болнични за общо заболяване. Общият брой болнични листове за 2018 г. е 3 229 650. Около 3,5 млн. е очакваният брой на болничните листове за настоящата година.

Да върнем 16-часовия работен ден

Индустриалци настояват повече да не плащат първите три дни болнични, за да бъдат облекчени финансово. Предложението идва от Асоциацията...

В момента работодателят плаща от 1-вия до 3-тия ден на болничния в размер на 70% от заплащането, а след третия ден държавата дава 80% от възнаграждението на служителя. Но от бизнеса предлагат първите три дни от болничния да се считат за нулеви и да не се плащат, което предизвика реакция. Партия "Воля" пък внесе предложение тези три дни да се поемат от държавата.

Ползването на болничен се отразява отрицателно на заплатата ни за месеца. Излизането ни в болничен обикновено води до намаляване на паричната сума, която получаваме за месеца, респективно и до намаляване на дължимите осигуровки и въпреки това има двоен ръст в издаването и обжалването на болнични.

Лекуващите лекари могат да издават еднолично болнични до 14 дни непрекъснато, но не повече от 40 дни в рамките на една календарна година. След изтичането на този болничен болният се насочва към Лекарска консултативна комисия (ЛКК). Когато става дума за болнично лечение, болничен лист за цялото време на болничното лечение се издава еднолично от лекуващия лекар/зъболекар, а ако след това е необходимо и домашно лечение - при изписването се издава един болничен лист от ЛКК, но не повече от 30 дни за домашно лечение.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 21-22 септември

Овен Романтиката ще бъде водеща сила през този уикенд. Възможно е вълненията ви и емоциите ви да бъдат много силни. Желанието за секс и интимност...