Държавата е изоставила и децата с онкохематологични заболявания

1344
Държавата е изоставила и децата с онкохематологични заболявания
Снимка: Gettyimages.com

Както се твърди, че е безплатно здравеопазването за деца в България - това не е вярно. Препаратите за децата с онкохематологични заболявания са изключени от позитивния списък, но са в протокола за лечение на децата и без тях не може да се проведе адекватно лечение. Освен това тези лекарства са вече морално остарели, вече в Европа тези лекарства са заместени с други, които имат по-малко странични ефекти. Ние се борим да осигурим тези остарелите лекарства.

Това каза Петя Александрова, чиято 13-годишна дъщеря се бори с хематологично заболяване. Александрова е и зам.-председател на Сдружение за деца с онкохематологични заболявания.

Само 44% от децата споделят с родител при проблем в интернет

Само около 44% от децата са споделяли с родител, когато са имали проблем онлайн, което е доста нисък процент. Това каза в интервю за Аг...

Майката се надява институциите да обърнат внимание за проблемите за тези деца. Тя разказа, че детето ѝ е на 13 години и страда от хематологично заболяване още от самото раждане. Заради заболяването си  дъщеря ѝ се е явявала като частна ученичка в училище, а сега вече ходи на училище. “Като цяло всички проблеми, с които се сблъскват нашите деца са именно проблеми с училището", обясни жената.

След закриването на болничното училище, родителите на деца с хронични болести имат сериозни проблеми, разказва още Александрова.

Родителите са подкрепяни са от различни организации, но институциите трябва да се застъпят, за да получават децата адекватно обучение и да бъдат приемане след това в училищата, когато се върнат. Може би самите учители трябва да се обучат как да постъпват и как да поднесат информацията на съучениците на болното дете, защото с това има сериозни проблеми.

От две години се дискутира въпросът със затворените болнични училища.

СЗО: Почти 9 млн. души умират ежегодно от онкологични заболявания

Световната здравна организация алармира днес, че близо 9 млн. човека по света умират всяка година вследствие на ракови заболявания, пов...

"Мисля, че просто някой има интерес от това нещо и в министерството не успяха да разберат това, което им казваме, че не може един учител от училище, който по цял ден учи децата, след това да дойде в болницата. Учителите от болничното училище са били с дългогодишен стаж, допълни Александрова за БГНЕС, те са виждали много деца в тежко състояние и те са специално обучени как да работят с деца.

У нас за седма поредна година се отбелязва Денят на децата с онкохематологични заболявания. Днес това стана с пъстри пижами- знак за солидарност със стотиците деца, които заради заболяването прекарват повече от времето си с пижами.

"Много се радвам за инициативата днес, защото искаме да говорим за децата и за техните проблеми и да мислим за тях не само през един ден, а през цялата година. Възможността да си облечем пижами ще ни помогне да мислим и да призовем отговорните хора и институции да си свършат работата, така че децата да получат възможно най-добрата грижа," каза  Теодора Арменкова - част от УС на сдружение “Деца с онкохематологични заболявания”.

Снимка: архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване