Държавата иска само доказано екстра качество млечни продукти и плодове за училищата

3525
Държавата иска само доказано екстра качество млечни продукти и плодове за училищата
Снимка: Pixabay

Консумацията на здравословни и качествени хранителни продукти при децата и учениците е от съществено значение за тяхното правилно развитие. Затова съществено изискване към млечните продукти е те да бъдат произведени съгласно условията на Български държавен стандарт. Това е посочено като мотив за промяна на Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в учебните заведения – Схема "Училищен плод" и Схема "Училищно мляко". С промените двете схеми се обединяват в една.

Съгласно предложените промени, които са пуснати на обществено обсъждане, задължително участниците в схемата на доставка трябва да дават информация дали доставяните млечни продукти са произведени по български държавен стандарт (БДС). Това означава, че не трябва да има палмово масло и да не са имитиращи продукти. Във връзка с постигането на целите на схемите, в предложените изменения на наредбата се предвижда предоставяните плодове и зеленчуци на децата в учебните заведения да бъдат само първо и екстра качество, което да се доказва със сертификат за съответствие.

Знаете ли какво означават етикетите на плодовете? Истината няма да ви хареса...

Всеки етикет ни дава информация за продуктите, които си купуваме. Само тези на плодовете изглеждат неразградаеми. Вече може да сте спок...

Друг нов момент при прилагането на обединената схема е възможността за финансиране на съпътстващи мерки насочени към запознаване на децата със селското стопанство и повишаване на тяхната информираност по отношение на здравословното хранене, биологичното земеделие, местните хранителни вериги, борбата с разхищение на храни и други. Досега съпътстващите мерки бяха допустими за подпомагане само по схема „Училищен плод“.

За постигане на бързо и ефективно обработване на документите, въз основа на което се извършват плащанията по двете схеми, се въвеждане единно изискване към доставчиците на плодове, зеленчуци, мляко и млечни изделия в счетоводните документи продуктите да се отразяват в килограми.

С предложените изменения на наредбата се предвижда изготвянето и нотифицирането в Европейската комисия на Национална стратегия за прилагане на схемата за предоставяне на плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти в учебните заведения за период от 6 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване