Държавата изчисли какъв е колективният ни имунитет срещу коронавируса - не стига

8488
Държавата изчисли какъв е колективният ни имунитет срещу коронавируса - не стига
Снимка: iStock

България още няма колективен имунитет срещу коронавируса. Това става ясно от данни, които са записани в Националния план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2.

От написаното става ясно, че има серологично проучване с включени 2625 преболедували от цяла България. То не е национално представително, но дава отправна точка. Според него, 43,5% от изследваните имат вируснеутрализиращи антитела (това е само един вид от антителата, които организмът ни произвежда срещу коронавируса, но е де факто най-важният, когато говорим да не се заразиш изобщо).

Ресторантьорите искат от властта да каже: Повече никога нищо няма да се затваря заради вирус, за който има безплатна ваксина

"Очакваме властите (които и да са те) ясно да кажат: "Повече никога нищо няма да се затваря заради вирус, за който има БЕЗПЛАТНА ваксин...

В София са изследвани 500 души и при 31,2% са открити такива антитела. Но за постигане на колективен имунитет трябва едновременнно поне 70% от хората да имат имунитет, като относно Делта варианта на коронавируса вече има позиции на специалисти, че ще е необходимо процентът да стане 80 на сто.

"При това положение, може да се изчисли, че при постигнатия досега ваксинационен обхват сред цялото население и ако приемем, че поне 30% са вече преболедували, засега не повече от 45-46% от хората са защитени от следваща инфекция", гласи заключението в плана. В него се предупреждава и, че "при разпространение на следваща епидемична вълна в България, съществува риск здравната система да бъде изправена пред проблеми, аналогични на тези, които бяха наблюдавани при предходните вълни. Ниският имунизационен обхват при здравните работници (около 21% към днешна дата), служителите в домове за възрастни хора (около 32%) и хора с увреждания от една страна и незадоволителният обхват с ваксини при хората над 60 г. (около 23-24%) и тези, които имат хронични заболявания, налага лечебната мрежа да бъде готова да осигури адекватно лечение на амбулаторно болни и болни, нуждаещи се от хоспитализация, включително в интензивни отделения".

Към края на май, 2021 година, в България са доставени 2 600 000 дози ваксина срещу коронавирус "Комирнати" (на Pfizer/BioNTech), 1 183 200 дози на Vaxzevria (на AstraZeneca), 488 400 дози на Moderna и 152 500 на "Янсен", която е единствената еднодозова ваксина от четирите. В плана пише, че сега с ваксинацията се съсредоточаваме върху възрастните и хронично болните като най-многобройна и рискова група.

Интересна информация е, че от началото на юни работи работна група, която да създаде "систематизиран терапевтичен справочник" за лечение на COVID-19, който да е препоръчителен. Мисли се да стане и онлайн достъпен в две части. Документът е разделен на две - "ядро" - основен документ, обединяващ и представящ на българските лекари в обобщен вид водещия международен опит в диагностиката и лечението на пациенти с коронавирусна инфекция, на базата на създадените и приложени към момента протоколи, проверени и изпитани и доказали се като надеждни и "експертна основа", включваща препоръки на уважавани български експерти в отделните направления на медицинската наука и практика - експертни становища за диагностика, терапия, наблюдение, профилактика.

При епидемичен взрив на коронавируса: Ако персоналът е ваксиниран, не затваряш

Ако сме в тъмночервена зона (5000 нови случая на ден) и персоналът на даден обект, който трябва да затвори, е на 100% ваксиниран срещу ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване