ЕК: България е сред страните с най-бавен достъп до модерни терапии

1773
ЕК: България е сред страните с най-бавен достъп до модерни терапии
Снимка: iStock

България е сред страните с най-бавен достъп до модерни терапии, по данни на Европейската комисия, свързани с мащабна реформа в лекарствената политика. У нас са били достъпни едва 23 лекарства от одобрените между 2015 и 2017 г. В Германия те са 5 пъти повече.

Именно равен достъп до съвременно лечение е една от целите на Еврокомисията. Сред предложенията е срокът за одобрение на нови терапии да бъде съкратен - от 400 на 180 дни. За да се избегне дефицитът на медикаменти, какъвто и в момента има у нас, Европейската агенция по лекарствата ще изготви списък с медикаменти, чиято наличност ще следи. Фармацевтичните компании пък ще са длъжни да уведомяват при проблеми с производството или доставките.

Над 95 милиона лекарствени продукта са отпуснати през Националната здравноинформационна система

Общият брой на отпуснатите лекарствени продукти през Националната здравноинформационна система (НЗИС) надхвърли 95 млн. броя. Средно на...

От 10 години Анета Драганова приема лекарства за ревматоиден артрит. Лекува и глаукома. Разказва, че през този период липсва един или друг медикамент. „Януари-февруари имах проблем с единия вид. Сега имам проблем с другия вид капки“, отчита Анета Драганова. Тя е категорична - трябват спешни мерки. „Многократно сме сигнализирали Агенцията по лекарства, но досега няма резултат. Няколко пъти сме чували от здравния министър, че няма проблем с лекарствата, но това все пак не се случва“, обяснява още жената.

Лекарства липсват и в момента, казват пред bTV фармацевти.  „Продължават да са може би над 200 лекарства - и то сериозни лекарства. Говоря само за тези по лекарско предписание. Европа трябва да насочи усилията си към производство в Европа, което чисто стратегически би подсигурило от всякакви конфронтация с политически неща. Например конфронтацията с Китай“, обяснява и Николай Костов.

Европейската комисия предлага и стимули за компаниите, които да ги насърчат да предоставят лекарствата си във всички държави. В момента у нас средно годишно има по около 20 нови медикамента. Това е около 40% от модерните терапии, изчисляват експерти.

„Българските пациенти чакат 800 дни, за да получат достъп до нова терапия. Например пациентите в Германия чакат само стотина дни. Последният път, когато европейското законодателство е претърпявала тази промяна, беше преди 20 години“, коментира темата и Деян Денев.

Инфлация: Почти 1000 лекарства без рецепта са поскъпнали за година

Инфлацията удари и фармацията. Почти 1000 лекарства са поскъпнали за 1 година, предаде БТВ като се позова на справка на Съвета по цени ...

Предложенията ще бъдат обсъждани поне две години, очаква експертът. Затова казва, че България трябва да търси възможности за преодоляване на проблемите. Разработени мерки има - те обаче тепърва ще бъдат обсъждани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Най-после: Ясно е кой ще руши сградите на мястото на детската болница

Бистрица остана без лекар

Диагноза: Алергичен ринит. Какви опасности крие и как да се справим с течащия или запушен нос?

Искат отмяна и пренаписване на указанията за отпускане на медицинските храни

Докато институциите спорят за варненска болница, тя спечели 7 милиона лева

Директорът на "Пирогов" ще се кандидатира за нов мандат

Безплатни инвитро консултации с проф. д-р Джем Фичиджиолу в София на 01.06.2024 г.

Ръст в броя на заразените с Ковид у нас за денонощие

Д-р Дечо Дечев: Държавата не може да издържи без частните болници

Изненадващи новини: Намалява броя на младите лекари, напускащи България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване