Експерт: Хора с психични отклонения може да създадат проблеми във Варна

6154
Експерт: Хора с психични отклонения може да създадат проблеми във Варна
Снимка: БГНЕС

Човек с психични отклонения, който е освободен от специализирано лечебно заведение, трябва сам да ходи при специалист, а не е задължен. Това заяви проф. Петър Маринов, национален консултант по съдебна психиатрия. Той коментира темата от гледна точка на нападението на автобусна спирка в Бургас, при което 25-годишният Живко Кючуков ритна и счупи крака на 72-годишната Виолета Маринова.

Според Маринов шизофренията и невменяемостта неправилно се определят като синоними. Най-опасна е тази заблуда, когато тя бива разпространявана от магистрати, смята той, като обясни, че употребата на субстанции може да доведе човек до състояние, близко до шизофрения. И посочи пред bTV, че никой не се интересува от хората с психични проблеми, щом веднъж излязат от болница.

Нападателят, счупил с ритник крака на възрастна жена, остава в ареста

Районният съд в Бургас остави в ареста 25-годишния мъж, който изрита възрастна жена на автобусна спирка. Заключението на психиатричната...

В тази връзка Маринов посочи, че е абсурдно да се закрива клиниката по психиатрия във варненската УМБАЛ "Св. Марина". Тя всъщност не работи от 20 април тази година. Националният консултант по съдебна психиатрия хвърли вината за това решение върху директора на болницата Валентин Игнатов, който не разбирал проблемите на съдебната медицина и нарочно допринасял за напрежение сред работещите в психиатричната клиника. Маринов предупреди, че затварянето на клиниката може да има много сериозни последствия, тъй като пациентите ѝ ще бъдат буквално пуснати на свобода. Става въпрос за "хора с изключително сериозни състояния". "Във Варна ще се случат неща от психичноболни хора, които не искам да се случват, не искам да съм лош пророк", подчерта Маринов. Затова експертът призова здравния министър да се намеси, тъй като самият Игнатов не е дал мотиви за затварянето на клиниката.

Несигурността разрушава психичното здраве. Това води до burn-out т.е. "прегаряне" и такъв човек е опасен и за себе си и за околните, тъй като често той компенсира с лекарства, стимуланти и това отприщва агресивната вълна, чрез която той смята, че ще реши всичките си проблеми наведнъж, каза Маринов.

Има личности, които са дефектни, коментира Маринов. Тези хора се нареждат в класификацията на психиатрията като "дисоциални личности". Те са много особени, имат повърхностен чар, привличат други хора, но емоциите им са плитки, нямат усещане за съжаление, разкаяние, често влизат в битки и яростта се отключва много бързо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com