X
 
 

Експерт: В България сме в дълг към пациентите за това, което трябва да ги информираме за правата им

1080 4
Експерт: В България сме в дълг към пациентите за това, което трябва да ги информираме за правата им
Снимка: iStock/Guliver
"Категорично като лекар с изключително дълга практика, смятам, че в България сме в дълг към пациентите за това, което трябва да ги информираме за правата, които имат." Това каза председателят на етичната комисия към Български лекарски съюз д-р Петко Загорчев относно случай, в който пациентка постъпва за лапароскопска операция, а когато се събужда разбира, че е претърпяла друг вид операция.

По думите му при постъпване в болница за един вид интервенция пациентът трябва да получи подробна информация за всички стъпки, които ще бъдат извършени - за неговата предварителна подготовка, оперативна интервенция, лечение, усложнения, които могат да настъпят. Освен това пациентът има право на второ мнение - "това е негово право, а не каприз да вземе решение кое е най-доброто за него.", категоричен бе д-р Загорчев. 

Близо 50% от недоносените бебета нямат график за прегледи до първата година

Над 46% от родителите на преждевременно родени деца не са получили информация и график за необходимите прегледи до първата година. Така...

Той уточни, че лекарят трябва да информира пациента и за възможността, че когато е в безсъзнание може да промени решението за оперативната интервенция.

След излизане от упойката пациентът трябва да получи на достъпен език, отговарящ на състоянието му реално точно обяснение, щадящо психиката му какво и как се е случило. 

Според д-р Стойчо Кацарски от Център за защита правата в здравеопазването цялата конструкция на информирано съгласие в България е нарушена. Той даде пример с Великобритания, където документът с информирано съгласие е около 40 страници и включва запис на целия разговор на лекаря с пациента, какво му казва, какво отговаря. 

"В България това е имитация на информирано съгласи. Въпросът с информираното съгласие се подценява масово. Все още мнозинството от лекарите, пациентите и дори юристите не знаят, че съществува такъв задължителен текст в закона", каза още той в интервю за bTV.

Станимир Хасърджиев: В болниците отказват да лекуват ХИВ-позитивни

"Има сериозна стигма в обществото, в болниците отказват да лекуват ХИВ-позитивни и лекарите се страхуват да работят с тези пациенти." Т...

Повод за дискусията стана случай с пациентка, която отива да бъде оперирана с лапароскопска операция, но след събуждането си разбира, че ѝ е направен разрез. Жената не е била информирана за подобен развой на нещата и дори е избрала болницата именно, защото само тя предлага лапароскопско решение на проблема ѝ. Въпреки че операцията се поема от Здравната каса от екипа на болницата са ѝ поискани 1540 лв., които тя да заплати.

Назначена е проверка по случая и до момента са установени нарушения във връзка с целия процес. Постановени са два акта и е наложена глоба.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Македонецъ 3 Македонецъ преди 6 месеца Профил на трол?
  АМА аз НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ТОЗИ ЕКСПЕРТ КАК ТАКА НЕ СЕ ТРОГВА ЗА ДЕЦАТА В НУЖДА ОТ ЖИВОТОСПАЯВАЩИ СКЪПИ ЛЕЧЕНИЯ И ИЗОБЩО НА ВСИЧКИ ВИ ? Не , аз МОГА И ГИ РАЗБИРАМ С ОГЛЕД , ЧЕ ЗНАМ КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ/ТЕ/, НО ТАКА НАЛИ МУ Е ДУМАТА.
 • Глупаци или социопати ни управляват - или прост руски слугинаж 2 Глупаци или социопати ни управляват - или прост руски слугинаж преди 6 месеца Профил на трол?
  тъпотиите на решетниковият зелен чорап относно беленският гьоль са съизмерими само с тъпотиите на банкянския мюлиционер - “под фуражка ,акъл НЕ вирее”, както и под ушанка! Та ,ако фатмакь-маршаль иска да строи беленският гьоль ,то никой НЯМА да му пречи - да си намерят СТОТИНА милиарда долара финансиране за следващите 50 години и да си го строят за СОБСТВЕНА сметка и да турят решетников за генс виж още ›› ек на беленският гьоль. Нека си продават тока на своят альфа-гасударь Путлер и да “пИчелят” от ръждивият ядрен самовар! Ама да си складират ядрените отпадъци в собствената си лична градинка да “спестят” пари за “отопление” през следващите няколко милиона години. Може и “спонтанно” да почнат да “светят”, но пък ще “спестят” и за осветление, НАЛИ…… само дето ако друсне Вранча държавата (ВСИЧКИ ДАНЪКОПЛАТЦИ ) плаща щетите и то без застраховка като тази дето е дадена на Япония , защото е 3-тата иконимика в света и пак без американските милиарди помощ и Япония сама не може се справи
 • Анонимен 1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Решетниковият фатмакмаршаль НЯМА нито “компететността” , НИТО “квалификацията” нито дори образованието ,за да твърди че беленският гьоль щял да се строи! Но предвид това ,че пенционираната ушанка вече почти няма НИКАКВИ посещения в чужбина , освен рутините и ритуални “сбирки” за поредните му снимки от Брюксел, то не може да го виним за пълзенето му пред неговите гасудари, които са му пратили една виж още ›› покана за да направи поне една екскурзия ,макар и само до Санк-Ленинградь…….. Нема само банкянското човекоподобие да си прави чуждестранни балкянтуристически летувания по екзотични дестинации , я!!! Решетиковият ()резиденть вече има доста по-нисък “рейтинг” сред западните ни партньори от ЕС и НАТО , отколкото имаше агенть-гоцье преди 10 години, който беше почти под пълно дипломатическо ембарго и карантина ,напълно бойкотиран от западните посланици и нямаше посещения в Западна Европа и САЩ. И за това и той си търсеше “екзотични”дестинации в източна , южна и северна посока ,където извършваше “държавни посещения” ,като “държавен глава” на НРБ! Сега решетниковият фатмакмаршаль е в още по-голяма дипломатическа изолация ,дори и от агенть-гоцье! Но все пак , не трябва да очакваме ,че МУТРОмилЮционеропитекЪТ-бокоТИКВАТ някога е “изоставал” от ()резидента-радев в подмазването пред неговият кремълски сюзерень! – НЕ, никога! Ето и няколко линка за потвърждение за НЕнадминатото пълзене на банкянското човекоподобие: svobodnaevropa.bg/a/29980986.html
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  През 1930 Урагвай побеждава на финала Аржентина с /по памет/ 4.2 и става първият Световен шампион по футбол. Голяма веселба е било в Урагвай тогава. След три Световни шампионата прекъснати през годините /1942 1950/ на 4 Световно по футбол няма пряк финал който да излъчи шампиона. Има групова фаза. В решителният мача Урагвай побеждава Бразили с 2.1 и така придобива и 2 Световна купа която до момент виж още ›› а и е последна.
  : 0 !
Седмичен хороскоп за 16-22 декември
Седмичен хороскоп за 16-22 декември

Овен Тази седмица започнете на чисто. Идва края на годината и е добре да се отървете от някои неща, като съжалението, желанието за мъст, обвиненията...