Експерт: В България сме в дълг към пациентите за това, което трябва да ги информираме за правата им

1619
Експерт: В България сме в дълг към пациентите за това, което трябва да ги информираме за правата им
Снимка: iStock/Guliver

"Категорично като лекар с изключително дълга практика, смятам, че в България сме в дълг към пациентите за това, което трябва да ги информираме за правата, които имат." Това каза председателят на етичната комисия към Български лекарски съюз д-р Петко Загорчев относно случай, в който пациентка постъпва за лапароскопска операция, а когато се събужда разбира, че е претърпяла друг вид операция.

По думите му при постъпване в болница за един вид интервенция пациентът трябва да получи подробна информация за всички стъпки, които ще бъдат извършени - за неговата предварителна подготовка, оперативна интервенция, лечение, усложнения, които могат да настъпят. Освен това пациентът има право на второ мнение - "това е негово право, а не каприз да вземе решение кое е най-доброто за него.", категоричен бе д-р Загорчев. 

Близо 50% от недоносените бебета нямат график за прегледи до първата година

Над 46% от родителите на преждевременно родени деца не са получили информация и график за необходимите прегледи до първата година. Така...

Той уточни, че лекарят трябва да информира пациента и за възможността, че когато е в безсъзнание може да промени решението за оперативната интервенция.

След излизане от упойката пациентът трябва да получи на достъпен език, отговарящ на състоянието му реално точно обяснение, щадящо психиката му какво и как се е случило. 

Според д-р Стойчо Кацарски от Център за защита правата в здравеопазването цялата конструкция на информирано съгласие в България е нарушена. Той даде пример с Великобритания, където документът с информирано съгласие е около 40 страници и включва запис на целия разговор на лекаря с пациента, какво му казва, какво отговаря. 

"В България това е имитация на информирано съгласи. Въпросът с информираното съгласие се подценява масово. Все още мнозинството от лекарите, пациентите и дори юристите не знаят, че съществува такъв задължителен текст в закона", каза още той в интервю за bTV.

Станимир Хасърджиев: В болниците отказват да лекуват ХИВ-позитивни

"Има сериозна стигма в обществото, в болниците отказват да лекуват ХИВ-позитивни и лекарите се страхуват да работят с тези пациенти." Т...

Повод за дискусията стана случай с пациентка, която отива да бъде оперирана с лапароскопска операция, но след събуждането си разбира, че ѝ е направен разрез. Жената не е била информирана за подобен развой на нещата и дори е избрала болницата именно, защото само тя предлага лапароскопско решение на проблема ѝ. Въпреки че операцията се поема от Здравната каса от екипа на болницата са ѝ поискани 1540 лв., които тя да заплати.

Назначена е проверка по случая и до момента са установени нарушения във връзка с целия процес. Постановени са два акта и е наложена глоба.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Д-р Дечо Дечев: Държавата не може да издържи без частните болници

Изненадващи новини: Намалява броя на младите лекари, напускащи България

Ако дойде морбили, нещата ще бъдат трагични: Предупреждение от медик

Лекар: Стана стандарт да ни оперира робот, нови технологии навлизат в медицината

Коронавирусът в България: Едва 0,24 на сто от пробите са положителни

Деца без задължителни ваксини да не посещават училище: Искане на лекари

Pfizer урежда над 10 000 иска заради лекарство, което може да причини рак

Безплатни консултации с уролога проф. д-р Семих Аян на 18.05.24 г. в София

Естетичната медицина е по-безопасна, когато си в опитни ръце

Едва 1 нов случай на Ковид е открит у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване