X
 
 

Експерти: Ако сте болни от захарен диабет, грижете се за сърцето си

5468 0
photo of Експерти: Ако сте болни от захарен диабет, грижете се за сърцето си
Снимка: Actualno.com
Разпространението на захарен диабет тип 2 придобива епидемичен характер, като се очаква и през следващите години броят на хората в световен мащаб да се увеличава прогресивно. За съжаление, основната причина за смъртността при захарния диабет тип 2 са усложненията, които имат сърдечно-съдов характер. При диабетиците те се явяват два пъти по-рано и имат по-бърза прогресия.

Това заяви проф. Анна-Мария Борисова по време на пресконференция, организирана от Българското дружество по ендокринология по повод Световния ден на диабета. Тази година акцент информационната кампания  е под надслов: "Когато мислиш за своята кръвна захар, помисли и за сърцето си!".

Царевец ще засвети в синьо за Световния ден за борба с диабета

Царевец ще засвети в синьо за Световния ден за борба с диабета – 14 ноември. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Вел...

Доказано е, че рискът от развитието на сърдечно-съдови заболявания е от 2 до 4 пъти по-висок при хора с диабет, а когато диабетът е съпроводен и с инфаркт или инсулт продължителността на живота е понижена с около 12 години.

Проф. Анна-Мария Борисова подчертава и важността на комплексния подход при захарния диабет тип 2, който включва и здравето на сърцето: "Факт е, че захарният диабет е свързан с повишен сърдечно-съдов риск и сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за смъртност. България е на първо място по смъртност от сърдечно-съдови заболявания в Европа във възрастовите групи до и над 65 години."

Друг тревожен фактор, че 70% от българското население е с наднормено тегло. В отношение само САЩ имат по-високи показатели. Факт е, че през последните години се наблюдава намаление на сърдечно-съдовата смъртност, но докато в държави като Франция и Люксембург тя намалява съответно с 34-35% и 42-49%, то у нас понижението е в рамките на 18-20%.

Освен това у нас разпространението на артериална хипертония сред диабетиците е значимо по-високо в сравнение с недиабетиците – 79,6% срещу 39,5%.

В България 2,5 пъти по-често диабетиците имат сърдечно-съдови заболявания в сравнение със здравите – 6% срещу 2,6%, по данни от 2012 година.

Отбелязваме Световния ден на диабета

На 14 ноември всяка година се отбелязва Световният ден за борба с диабета. Традицията стартира по решение на Международната Диабетна Ф...

Повишената честота на ССЗ при пациентите с диабет се дължи на ускорената коронарна артеросклероза, която се развива в по-ранна възраст и прогресира по-бързо до сърдечно-съдови инциденти, отколкото при хората, които нямат диабет. Доказано е, че приблизително 50% от пациентите с диабет умират от ССЗ, а рискът от смърт поради сърдечно-съдови причини е от два до четири пъти по-висок при хората с диабет. Факторите, които се свързват с повишена смъртност среди диабетиците са мъжкият пол и голямата продължителност на диабета. Диабетът повишава с 2,5 пъти риска от развитие на сърдечна недостатъчност. Рисковите фактори за развитието на сърдечна недостатъчност при пациенти със захарен диабет са артериална хипертония, коронарна болст на сърцето, хипегликемия, хиперинсулинемия и др.

Някои традиционни рискове фактори за сърдечно-съдово заболяване при пациенти със захарен диабет са наличие на артериална хипертония, тютюнопушене, затлъстяване, хипергликемия и други.

Захарният диабет тип 2, наричан още неинсулинозависим диабет, е най-често срещаният тип диабет, характерен за зрялата и напреднала възраст. Заболяването има изразено генетично предразположение. Захарният диабет тип 2 настъпва вследствие на отпадането на действието на инсулина или т.нар. инсулинова резистеннтност. Тя се дължи на дефект на инсулиновите рецептори и пострецепторен дефект, което води до нарушено усвояване на глюкоза от клетките.

Ако заболяването бъде открито навреме и правилно контролирано, се намалява вероятността за допълните усложнения и тежките последствия от съпътстващи заболявания, характерни за захарния диабет тип 2. Състоянието на пациента може да се подобри като се съблюдава правилно хранене, умерена физическа активност и избор на подходяща терапия. Важно е да се знае, че когато човек страда от захарен диабет тип 2, опасността произтича не само от нивото на кръвната захар, но и от появата на сърдечно-съдовите заболявания.

Информационната кампания, която започва днес (14 ноември) ще има национален обхват и ще включва разпространение на образователни листовки до пациентите в ДЦК в София, Варна, Бургас, плевен, Русе, Стара Загора и Плевен.

Над половин милион българи са болни от диабет

Половин милион българи са болни от диабет, още 200 000 страдат от заболяването, без да го знаят, каза професор Цветелина Танкова, начал...

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 13 декември

Овен През този ден ще бъдете силно изкушени. Не бързайте да консумирате щастието си веднага, нищо че ви е в кърпа вързано. Насладете с...

Последно в Актуално