Епидемиолог: "Омикрон" ще ни върне в изходна позиция

2732
Епидемиолог: "Омикрон" ще ни върне в изходна позиция
Снимка: iStock

Епидемиологът Христиана Бацелова заяви, че новият вариант на вируса "Омикрон" определено ни притеснява, но не може да се каже дали ще доминира. Очакваме СЗО да определи доколко да се притесняваме от него. За съжаление при него се наблюдават доста промени, но не може да се каже дали ще има пробив във ваксините, като предстои фармацевтичните компании да кажат дали ще трябва нова ваксина или не, обясни тя пред БНТ. 

"Омикрон" ще ни върне в изходна позиция, сямта д-р Бацелова. 

Тя отбеляза, че има смисъл от бустерната доза и хората, които са минали 180 дни от втората доза, да не си измерват антителата, да не чакат, а направо да си поставят трета бустерна доза. В момента няма разрешение да се използва векторна ваксина като бустерна доза - само иРНК, поясни Бацелова. 

Епидемиолог не подкрепи Кантарджиев, че децата много рядко заразяват възрастни с коронавирус

Който е заразен, той ще се заразява в един момент. Това заяви д-р Христиана Бацелова като контрапункт на твърдението от бившия директор...

Тя посочи, че "Омикрон" може да се ограничи само в другите държави и да не достигне до всички. Трябва време да се определи и не може да се говори първоначално, трябва да се събере информацията, която изисква повече време. Когато е ваксиниран голям процент от възрастните, това означава, че вирусът се насочва към възприемчивите. Ако оставим децата неваксинирани, ние ги обричаме на заразяване, предупреди д-р Бацелова. 

Тя се надява, че много скоро ще бъдат доставени детските флакони с ваксини, като се надява още от Министерство на здравеопазването много бързо да реагират. Не може да оставим децата неваксинирани срещу "Омикрон", каза д-р Бацелова. Реакциите от една такава поставена ваксина на децата ще бъдат очаквани - болка, отпадналост, сънливост, главоболие и няма тежко постваксинално усложнение. Още: Ваксината на Pfizer е одобрена за деца от 5 до 11 години от Европейската агенция по лекарствата

Д-р Бацелова уточни, че няма причина да се очакват дългосрочни последствия от ваксините. Децата трябва да се ваксинират, за да бъдат здрави, иначе ги обричаме на интубация, тежко преболедуване и смърт, добави тя. 

"Няма как да бъдат прилагани ваксини, ако не са изпитвани върху различните възрастови групи. Преди това, за да започне изпитването на децата, то е започнало при възрастните. Винаги предварително е определена безопасността при възрастните, за да може да бъде свалена възрастовата група и да се достигне до децата", категорична бе д-р Бацелова. 

Експерт: Мерките ни са добри, спазването им - българска работа

Провалихме се в т.нар. социален фактор – имаме мерки, които на теория са чудесни, но обществото отказва да ги спазва. Това мнение...

Според нея това е изборът - човек да бъде ваксиниран, а не да преболедува. По-добрият вариант е човек да се ваксинира, защото имунният отговор е насочен срещу спайк протеина, подчерта д-р Бацелова. 

За връщането на децата в училище, д-р Бацелова заяви, че липсата на контакт е най-добрата превенция в момента. Нека децата да продължават да се тестват, за да могат да се върнат на училище, допълни тя. Учителите трябва да бъдат ваксинирани и не разбирам тяхното упорство, при положение, че МОН много точно и ясно обясни всичко, категорична беше д-р Бацелова. 

Тя се надява да се приложат и тук адекватни мерки за недопускането на "Омикрон". 

Още: Предположение за Омикрон: Може да се е появил при заразен със СПИН

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com