Фармацевт: Ситуацията с лекарствата у нас се стабилизира

3026
Фармацевт: Ситуацията с лекарствата у нас се стабилизира
Снимка: iStock/Guliver

Има предвидимост на пазара на лекарствата у нас. Това са наблюденията ми от последната година и половина в пандемия. Това заяви пред БГНЕС фармацевтът Светослав Крумов, председател на контролната комисия на Български фармацевтичен съюз.

„Общопрактикуващите лекари и изобщо лекарите по принцип вече работят по по-стандартизирани схеми, набраха опит и това ни позволява и на нас да предвиждаме какви точно лекарствени продукти ще бъдат необходими за овладяване на усложненията във връзка с пандемията. Общо взето нещата се постабилизираха. Можем да предвидим необходимите количества, необходимите лекарствени продукти. От време на време, разбира се, се появяват малко дупки и недостиг на лекарства, но те могат да бъдат заменяни. Моите наблюдения в общи линии са, че има вече някакви отъпкани пътища и по-спокойно, и по-предвидимо става и лечението, а пък и очакванията от резултатите като цяло”, каза той.

От днес безплатни ковид лекарства. Какво представляват и кога се изписват?

От днес (17 септември) пациентите с леки и средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, ще получават безплатни ле...

Тези утъпкани пътища са постигнати трудно, не крие Светослав Крумов. „Това е разбираемо, защото се сблъскахме с нещо съвсем непознато и на всички трябваше време, за да може по някакъв начин да се натрупа достатъчно информация, да има достатъчно наблюдения, достатъчно клиничен опит, за да се овладее едно такова пандемично разрастване на заболяване като цяло”, посочи той.

По отношение на това дали има увеличаване на броя на заболелите от коронавирус на база на продажбата на лекарства, Крумов смята, че от началото на септември е започнал един пик да расте, но в момента има затишие. „Има достатъчно висока заболеваемост, но няма рязко повишаване, нито рязко намаляване в момента. По-скоро сме в някакво плато. Това забелязваме ние, тъй като продажбата на лекарствените продукти за овладяване на страничните последствия от пандемията -  антибиотици, антитромботични лекарства горе-долу върви регулярно, без рязко търсене или намаляване”, коментира Светослав Крумов.

На пазара се наблюдава по-високо търсене на други продукти, свързани с вирусни заболявания. „Това е обичайно, тъй като след 15 септември, след като децата тръгнаха на училище почнаха да се обменят други вируси. Това, което се наблюдава в момента в Лозен, е голям скок на ентерорвирусите, съпроводени с повръщания,с разстройства, сезонна хрема и кашлица. Традиционно хората си купуват доста тестове за коронавирус, но повечето от тях се оказват отрицателни, което ни навежда на мисълта, че по-скоро се разраства друг тип такива бактериални инфекции в Лозен като цяло”, каза Крумов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване