Гинеколози правят нелегални аборти на непълнолетни

59745
Гинеколози правят нелегални аборти на непълнолетни
Снимка: Thinkstock

Акушер-гинеколози са готови да направят аборти на непълнолетни момичета на ръба на закона, показва разследване на Нова ТВ, направен със скрита камера с поставено момиче, представено като бременна 15-годишна.

Всяка година стотици пълнолетни и непълнолетни момичета се сблъскват с тази действителност. Най-малката грешка може да се окаже фатална. Прекъсването на бременността може да доведе до перфорация на матката, до бъдещи репродуктивни проблеми, бъдещи спонтанни аборти, възпалителни усложнения и психологическо разстройство.

Опасно си е, признава един от докторите, който „успокоява" момичето, че е правил и на 13-годишни аборти, и то в напреднала бременност.

Всичко тръгва от една обява „Направете аборт при нас". Оказва се, че манипулацията може да бъде извършена за сумата от около 500 лева без знанието на родителите, без вписване на името на пациентката и това на лекаря, извършил аборта, във всякакви документи.

Докторът, който би трябвало да извърши манипулацията, заявява ядосан пред пациентката, че от тези 300 лева, за него остават едва 150.

В друга столична клиника съветват пък 15-годишното момиче, което иска да направи аборт без знанието на близките си и без документиране на манипулацията, да каже, че е на 18.

Тенденцията през последните пет години е 45 хиляди прекъснати бременности ежегодно, като 41% от абортите са били сред ученички между 15 и 19-годишна възраст. Според Николай Генов от Университетската болница за активно лечение по ендокринология дори броят на абортите е по-голям, тъй като частните клиники, в които те се извършват, не правят отчети на прекъснатите бременности. По думите му няколко хиляди са и нерегламентираните аборти.

Документалното риалити на Нова разказа преди дни за тийнейджърка от София, забременяла на 16 години. Неочакваното събитие преобръща живота на цялото семейство и води до драматични последици. Майката на бременната Ралица е на 39 години и отглежда двете си деца сама. Вестта, че дъщеря й е бременна на 16, идва като гръм от ясно небе. Тя не е в състояние да разбере дъщеря си и дори се опитва да я убеди да махне бебето, докато още има тази възможност. Ралица обаче остава непреклонна - тя иска да задържи детето. Майката й поставя ултиматум - или аборт, или изчезва от вкъщи!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване