X
 
 

Горанов не може да каже колко плаща държавата под формата на ДДС в здравеопазването

2293 2
photo of Горанов не може да каже колко плаща държавата под формата на ДДС в здравеопазването
Снимка: БГНЕС
НАП не може да каже колко е начисленият ДДС на лечебни заведения, НЗОК, НОИ и здравното министерство през 2018 година. Това твърди в свой писмен отговор пред парламента финансовият министър Владислав Горанов.

Горанов отговаря на въпрос на депутатите от БСП Румен Гечев, който беше министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов, и Валентина Найденова. Червените народни представители искат да знаят колко е ДДС за купени от изброените ведомства лекарства, лекарствени продукти, медицински изделия, други стоки и услуги – например кетъринг, пране, купуване и ремонт на апаратура и оборудване плюс горива и др. Като "крайни потребители" в случая, болниците, министерството, НЗОК и НОИ плащат ДДС на доставчиците съгласно Закона за данъка върху добавената стойност.

Ще пострадат ли пациентите от въвеждането на официални тарифи в болниците?

"Не зная защо трябва да се променя закона при положение, че съществува наредба, създадена именно с тази цел. Проблемът е в това, че таз...

Според Горанов обаче нямало как да бъде отговорено на въпроса поради няколко причини. На първо място – НАП нямала достатъчно данни да разбере кои са задължените в сектор "Здравеопазване" по този параграф. Освен това, счетоводните данни не позволявали разделение, защото приходите идвали от много сектори. А и "краен купувач" в смисъла, който влагат Гечев и Найденов, можел да е всъщност и продавач т.е. една услуга или един продукт да се отчетат няколко пъти.

Според Гечев и Найденова обаче става въпрос за допълнително 1 млрд. лева годишно ДДС, което де факто се плаща от масово от държавни структури в здравеопазването. Те твърдят, че в здравната система половината пари годишно идват като публични средства – т.е. 5 млрд. лева.

По официални данни, през 1998 година финансирането на българската здравна система е в размер на 810 млн. лева, а през 2017 година вече е 4,3 млрд. лева! А съгласно отчета на здравното министерство към 30 юни приходите по бюджета му са 19,2 млн. лева, при разчет за цялата година от 37,5 млн. лева! Изрично е записано, че приходите и доходите от собственост включват приходи от продажба на услуги, стоки и продукция. На полугодието приходите от собственост са в размер на 2,8 млн. лева, а за цялата година е 6,4 млн. лева.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Георги Илиев Митев 2 Георги Илиев Митев преди 3 седмици Профил на трол?
    СКАНДАЛИ ВИХРЯТ СЕ ВЪВ ПАРЛАМЕНТА И ВСЕКИ СИ РАЗВЯВА ДОКУМЕНТА. Автор: Георги Илиев Митев Град София (2019).
  • Анонимен 1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
    Владислав Горанов : „Майната й на България, искам да забогатея.“ Аз съм избран от Бойко с идеята да работя за него и за партията, и тя да ми се отплати сега финансово с милиони, а не след сто години с паметни плочи .
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 21-22 септември

Овен Романтиката ще бъде водеща сила през този уикенд. Възможно е вълненията ви и емоциите ви да бъдат много силни. Желанието за секс и интимност...