Хеликобактер пилори – скритата заплаха за Вашето здраве

3603
Хеликобактер пилори – скритата заплаха за Вашето здраве
Снимка: iStock/Guliver

Хеликобактер пилори е скритата заплаха за Вашето здраве.  

Какво представлява Хеликобактер пилори?

Хеликобатер пилори е грам-негативна бактерия, която живее в стомаха и е отговорна за много широк спектър от симптоми, които ежедневно имаме. Helico идва от латинската дума за спирала, каквато е формата на самата бактерия, а pylori – от анатомична част на стомаха. Бактерията е приспособена да живее във враждебните условия на стомаха – висока киселинност, тъй като притежава ензими, които намаляват киселинността, а благодарение на спираловидната си форма, може да преминава лесно слузната бариера на стомашния епител, правейки я трудна за улавяне от клетките на имунната система.

Хеликобактер пилори е устойчива, упорита и изискваща целенасочено и сериозно лечение, тъй като е причинител на увреждания като язва, гастрит и дори рак на стомаха. Трябва да сме внимателни и да наблюдаваме всички необичайни промени и симптоми, които могат да ни направят подозрителни за нейното наличие, защото бактерията може да живее доста време в организма, без да знаем за нея.

Какви са симптомите на инфекция с Хеликобактер пилори?

Повечето хора, които са инфектирани с тази бактерия, нямат никакви симптоми. При някои хора обаче, бактерията може да увреди лигавичния слой на стомаха, причинявайки язви. Най-честите симптоми са: тъпа или пареща коремна болка, подуване на корема, необяснима загуба на тегло, гадене, повръщане, оригване и намален апетит.

Рискът от рак на стомаха също е повишен при инфектираните с Хеликобактер пилори, като може да се прояви със следните симптоми: намален апетит, необяснима загуба на тегло, гадене, чувство за ситост след оскъден прием на храна, дискомфорт или подуване на корема, стомашна болка и умора или слабост.

Както се вижда, много от симптомите при двете заболявания се припокриват, затова е нужно да потърсите гастроентеролог.

Други алармиращи симптоми, изискващи вашето внимание, са: болка или присядане при преглъщане, анемия, кръв в изпражненията, оцветени в черно изпражнения.

Как се предава Хеликобактер пилори?

Смята се, че инфекцията се предава от човек на човек при близък контакт – целувка, използване на еднакви прибори за хранене в едно домакинство и т.н. Бактерията може да бъде предадена още чрез контакт с фецес, затова е важно миенето на ръце след използване на тоалетна. При редки случаи е възможно инфектиране и от заразена вода или храна.

Децата са с по-голям риск от заразяване, тъй като често не спазват правилата за лична хигиена.

Как се диагностицира Хеликобактер пилори?

Ако имате някой от гореспоменатите симптоми, е редно да бъдете изследвани за носителство на бактерията. 

Това може да стане чрез фекален тест: малко количество фецес се отделя в специален контейнер и се изследва за Хеликобактер пилори антиген. 

Кръвен тест също може да го установи: Взема се венозна кръв и се изследва за антитела срещу Хеликобактер пилори. Този тест обаче е значително по-неинформативен. 

Друг вид е дихателният тест: приема се таблетка или течност, съдържаща специално белязан изотоп на въглерод, след което се издишва двукратно в торба, като се следи за нивата на издишания въглероден диоксид, който е маркер за инфекция с Хеликобактер пилори.

Най-сигурният начин при симптоматични пациенти обаче остава извършането на гастроскопия. Тя се извършва с апарат, наречен гастроскоп, чрез който се влиза през устата и се оглежат последователно всички органи на храносмителната система – хранопровод, стомах, дванадесетопръстник. При прегледа е възможно да се вземе малко парче стомашна тъкан – биопсия, и пряко да се изследва за носителство на Хеликобактер пилори.

Други плюсове на този вид инвазивна диагностика е, че е сравнително безопасна, прави се под упойка, евтина е и дава възможност на лекаря да открие друга патология, която би пропуснал само с извършване на неинвазивна диагностика.

Какви са усложненията от инфекция с Хеликобактер пилори?

Хеликобактер пилори е инфекция, може да причини язва, но също така може да е и причина за много по-сериозни състояния: кървене, което може да се получи, когато налична язва обхване кръвоносен съд, обструкция, която може да се дължи на тумор, който да пречи на физиологичния път на храната през стомаха, перфорация, дължаща се на нарушаването на целостта на стомашната стена от язва, перитонит, който е следствие най-често на перфорирала язва.

Хеликобактер пилори доказано увеличава риска от стомашен аденокарцином – вид рак на стомаха, като този риск е по-голям при пушачи.

Как се лекува инфекцията с Хеликобактер пилори?

Лечението на Хеликобактер пилори може да намали риска от аденокарцином, както и да лекува причинените от Хеликобактер пилори язви.

Борбата с Хеликобактер пилори винаги включва няколко медикамента от различни класове – антибиотик, инхибитор на протонната помпа (лекарство, което намалява киселинността на стомаха) за период от 14 дни. Използват се различни комбинации от медикаменти – тройна, четворна, в зависимост от преценката на лекуващия Ви лекар и наличните гайдлайни.

След приключване на лечението е нужно да се направи повторен тест – най-често фекален антигенен, за да сме сигурни, че терапията е била ефективна. В някои случаи е нужно преминаването на втора линия терапия, ако премахването на бактерията не е било успешно.

В Отделението по гастроентерология на ВИТА успешно лекуваме инфекцията с Хеликобактер пилори, благодарение на опитните гастроентеролози и на съвременната техника, с която разполагаме. Ако намирате у себе си подозрителни симптоми, нашите специалисти са на разположение след записване на час на телефоните на Регистратура или през електронната платформа superdoc.bg.

Автор д-р Борислав Тасев от Отделение по гастроентерология на МБАЛ ВИТА

Отделението по гастроентерология на ВИТА

superdoc.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване