Хематолог: И обикновената плазма дава резултат при лечението на COVID-19

13164
Хематолог: И обикновената плазма дава резултат при лечението на COVID-19
Снимка: Getty Images/Guliver

"Преливане на обикновена прясно замразена кръвна плазма дава добри резултати при лечението на коронавируса. Антибиотичната терапия не е правилна. Паталогоанатомите доказаха, че пациентите с COVID-19 умират от запушване на кръвоносните съдове, а чрез вливане на плазма те се отпушват и се подобрява кръвообращението. И не е нужно плазмата да съдържа антитела от преболедували коронавирус." Това заяви категорично хематологът доктор Чавдар Ботев в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Според лекарят, препаратът Рендесивир дава резултат само при ползване с други лекарства или в комбинация с вливане на замразена плазма. Медикаментът може да се ползва само първите шест дни или най-много до 20-ия ден от доказването на COVID-19 у пациента. "Иначе го приемате и получавате само страничните му ефекти. То е само за в началото от установяването на вируса в организма", посочи доктор Ботев. Той съобщи статистика, че в интензивните отделения 95% от хората умират. "Когато даваме антибиотик приемаме, че болният се лекува неправилно. Вирусът сгъстява секрет, който се задържа в белите дробове. Антибиотици следва да се изписват, само ако има доказана бактериална инфекции", обясни медикът. Според него, пациенти, които изкарват тежко COVID-19, имат "убийствено" главоболие, неповлияващо се дори от морфин. Това се получава именно заради запушването на кръвоносните съдове и може да премине само с преливане на прясно замразена кръвна плазма, която да ги отпуши.

Спешно се търси кръвна плазма за пациенти от Асеновград

Спешно се търси кръвна плазма за пациенти от Асеновград, които са в тежко състояние, вследствие усложнения от коронавирус COVID-19. Бли...

"Когато се разрежда кръвта се предотвратява следващия етап от заболяването - тромбозата, вследствие на която загиват много хора. А интубирането почти винаги е катастрофално и това го знаят всички реаниматори", посочи Чавдар Ботев. По думите му, хората с наднормено тегло са едни от най-застрашените при заразяване с коронавирус. Причината е, че те имат по-трудно дишане и по-забавени движения, както и по-бавна обмяна на веществата. 65% от тежко болните са кръвна група А пък са другите, най-застрашени от заразяване със заболяването, тъй като вирусът се свързвал по някакъв начин с кръвните клетки. Засега хората с кръвна група 0 се оказват най-устойчиви, счита хематологът. Той смята, че преболедувалите коронавирус имат антитела за около четири месеца, след което може да се заразят отново. Доктор Ботев е категоричен, че може да се получи обратен ефект при поставянето на ваксината и да се развият автоимунни заболявания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване