Има ли проблем с доставките на ремдесивир в страната?

7189
Има ли проблем с доставките на ремдесивир в страната?
Снимка: Gilead Sciences

Сигнали за липсващ ремдесивир и непълно изпълнение на заявките за доставка подават болниците в страната. Проблемът се разраства в последните две седмици, съобщава 24 часа.

Около 7500 флакона бе запасът от медикамента в страната преди 14 дни. Според лекари това количество е достатъчно за лечението на малко над 1000 души За същия период обаче пациентите с коронавирус в болниците се увеличиха с повече от 1700 души - от 1832 на 18 август на 3594 вчера.

Д-р Стоян Монев: Едва ли до края на годината ще се появи лекарство срещу Covid-19

„Не можем да лъжем хората, че до края на годината ще имаме сигурно лекарство. Коктейлът от антитела е подходящ за някои случаи - ...

В същото време правителството бави поръчката на допълнителни 15 000 дози от медикамента. Постановление за отпускането на пари за покупката им трябваше да бъде одобрено още на 18 август. Това така и не се случи, което означава, че запаси от медикамента в страната вече почти няма. От 24 часа съобщават, че са задали въпроси на здравното министерство с какви количества ремдесивир разполага България в момента. До момента обаче няма получени отговори за наличностите от лекарството на склад.

Според здравния министър Стойчо Кацаров проблем с медикамента няма. Имало достатъчно количество, били направени и допълнителни заявки, които пристигали днес и утре. Очаквали се такива до 8 септември, обясни той, без да каже за какви количества става дума. “Ремдесивирът не е панацея. Има строги показания и повече странични ефекти отколкото ваксините, от които всички се страхуват, и не бива да се прилага за щяло и не щяло”, казва Кацаров и добавя, че в момента голяма част от усилията на министерството са съсредоточени в това да осигурят препарати с моноклонални антитела, като се обсъжда вариант те да се прилагат дори офлейбъл, т.е. преди да получат официално одобрение.

В същото време обаче близки на лекуващи се в болници пациенти са пращани от лекари, включително и от столични болници, за да издирват ремдесивир. Сигнал за това бе подаден от роднини на пациенти, пожелали анонимност. Медикаментът не може да бъде закупен от аптека, а се доставя само и единствено в болниците. В София в момента най-много болни от коронавирус се лекуват в “Пирогов” и “Света Анна”. Според медици държавата удоволетворява около 1/3 от заявките на столичните болници. Същият проблем имат и в Благоевградска област. Директорът на болницата в Разлог д-р Божидар Велев разказва, че всяка седмица заявява нужните количества, но му доставят по-малко. “В сряда получаваме, но ние примерно искаме 30 флакона, а ни дават 18. Ние определяме кои болни трябва да се лекуват с ремдесивир и знаем какви са ни нуждите”, каза д-р Велев и даде пример, че имат 8 флакона, а един пациент има назначен курс с 6. В болницата в Гоце Делчев чакат доставка на 12 флакона, защото са останали само с един. “Дори и тези 12 да получим, ще стигнат за двама пациенти, а ако има трети?”, коментира директорът д-р Петър Филибев. Според тях липсата на ремдесивир е сериозен проблем, тъй като пациентите, които се нуждаят от него, стават все повече.

Медикаментът трябва да се прилага при всеки в умерено тежко към тежко състояние, с пневмония и засягане на белите дробове, но само ако вече пациентът е включен на кислородна терапия, гласи инструкцията на МЗ. На тези условия отговарят повечето от влизащите в болница пациенти с коронавирус. Освен ремдесивира отново започват да се забелязват липси и на нискомолекулните хепарини и някои имуносупресори. По тази причина здравният министър Стойчо Кацаров забрани износа им до края на ноември. Забранените за износ лекарства са Enoxaparin, Nadroparin и Tocilizumab. От тях имало регулярно доставки от дистрибуторите, но от началото на август в агенцията по лекарствата имало данни, че аптеките изпитват затруднения да се снабдят с тях, посочват от здравното министерство. В същото време се наблюдавало увеличено използване в болниците.

Ново проучване: Има поне 18 съществуващи лекарства, които биха могли да помогнат срещу COVID-19

Какво ще се случи, ако учените знаят какво точно въздействие оказва вирусът SARS-CoV-2 вътре в белодробните ни клетки през първите няко...

“Извършените от ИАЛ проверки показват, че тези лекарства са предмет и на паралелен износ от територията на България за други страни в количества, създаващи предпоставки за потенциален недостиг от медикаментите за българския пазар. Независимо от законния характер на тази дейност при увеличаващо се потребление износът на лекарствени продукти, използвани за лечение на български пациенти с COVID-19, лишава българския пазар и пациентите от количествата, предназначени за задоволяването на потребностите на населението”, обясняват от здравното министерство. Освен за COVID тези лекарства се прилагат и при пациенти с постоперативна терапия, бременни с тромбофилия, трансплантирани и др. По тази причина недостигът им застрашава живота и здравето на значителен брой хора в България.

Лечение с ремдесивир се препоръчва в началото на заболяването – в първите 5-7 дни, когато е налице вирусна репликация. При разпространения сега делта-вариант този период е 3-6 дни. Пациентите обикновено влизат в болница около 7-10 ден от болестта, когато включването на противовирусен медикамент, какъвто е Remdesivir, не е оправдано. Това пише проф. Татяна Червенякова, координатор на Експертния съвет по “Инфекциозни болести” до здравния министър Стойчо Кацаров. Тя отбелязва, че ремдесивир трябва да се прилага в посочения период при лица с диабет, автоимунни, онкологични и придружаващи заболявания, при които инфекцията протича по-тежко. В становището пише още, че е необходимо прецизиране на лечението с ремдесивир предвид времето на прилагането му и риска от прогресиране на заболяването. При пациенти с тежко протичане на инфекцията се развива системен възпалителен процес, който води до полиорганна недостатъчност. За да се смекчат хипервъзпалителни процеси, в лечението трябва да бъдат включени кортикостероиди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com