Жените са по-уязвими при диабет

3827
Жените са по-уязвими при диабет
Снимка: iStock/Guliver

Информационната кампания на Международната диабетна федерация през 2017 година е под надслов "Жени и диабет". От 415 млн. диабетици в света, половината са жени (бел. ред. - останалите 50% се поделят между мъжете и децата), а над 2 млн. от тях губят живота си заради болестта. Диабетът е деветата причина за смърт при жените в световен мащаб.

Също така сърдечно-съдовите заболявания при болните от захарен диабет тип 2 се срещат 10 пъти по-често при жените, отколкото при мъжете. Смъртността при диабет е по-често срещана при жените, отколкото при мъжете.

Освен това 45% от жените под 30-годишна възраст в световен мащаб имат диабет, а 16% от бременните имат повишено ниво на кръвната захар. Това съобщи проф. Анна-Мария Борисова по време на по време на пресконференция, организирана от Българското дружество по ендокринология по повод Световния ден на диабета. Според нея е необходимо създаването на Национална правителствена мониторингова програма за неинфекциозните заболявания.

В световен мащаб 50% от болните от диабет не са диагностицирани, а у нас процентът е между 30 и 50%. Един от рисковите фактори при бременните жени е тяхната все по-напреднала възраст за първа бременност.

Установено, е че между 10-13% от бременните имат диабет преди установяването на бременността. Специалистите са категорични, че бременността при жените, болни от диабет, трябва да бъде планирана, но при 2/3 от жените бременността настъпва случайно.

По думите на проф. Анна-Мария Борисова рисковете при бременните с диабет са влошаване на зрението, на работата на бъбреците, спонтанен аборт, прееклампсия. Съществуват и рискове за плода, като различни малформации, едър плод, което е предпоставка за затлъстяване и наднормено тегло в по-зряла възраст.

Обичайно изследване за т.нар. гестационен диабет се прави в 24 гестационна седмица от бременността. Гестационен захарен диабет е всяко отклонение от нормалните стойности на кръвната захар, което е установено по време на бременността. Днес всяка стойност нас 5,1 mol/L се счита за вероятен знак за диабет.

Специалистите съветват още в началото на бременността наблюдаващият акушер-гинеколог да насочва жената при преглед при ендокринолог, особено ако са налице следните рискови фактори:

- Наднормено тегло или затлъстяване

- Възраст на бременната над 25 години

- Първа степен роднини с диабет

- Жени с поликистозни яйчници

- Репродуктивни проблеми при предходна бременност (спонтанен аборт, преждевременно раждане или мъртво раждане.)

- Многоплодна бременност

- Жени с гестационен захарен диабет при предишни бременности или раждане на едър плод

- Хипертония над 140/90 или включено лечение

- Анамнеза за сърдечно-съдово заболяването

При жени с с повишен риск от развитие на захарен диабет трябва да се проведе скрининг още по време на първата пренатална консултация, съгласно обичайните критерии на Световната здравна организация (СЗО). През 24-28 гестационна седмица при всички бременни, при които не е установен захарен диабет, се прави тест със 75 г. глюкоза и се изследва плазмена глюкоза на гладно и на 1 и 2-ри час.

Тревожно повишение на броя на болните от диабет у нас

Тревожно е покачването на заболелите от захарен диабет. В България заболелите са достигнали близо 8.8%, което е половин милион българи....

Индивидуалният подход при лечението на диабет при бременност изисква специално изготвен хранителен режим, медикаментозна терапия, гликемичен контрол, самоконтрол на кръвната захар, контрол на телесното тегло, контрол на рискови фактори и усложнения, психологическа подкрепа.

У нас бременните имат право годишно на 1100 тест ленти, с които да осъществяват контрол на диабета по време на бременност.

По време на скрининг, извършен от Българското дружество по ендокринология с участието на 1600 бременни, при които е имало поне един рисков фактор за захарен диабет преди бременността, е установено заболяването при 29% от жените. Тревожен факт е, че от бременните с асистирана репродукция при 45% се установява гестационен захарен диабет.

Освен това за жените е от особена важност да се осъществяват и контрол на щитовидната жлеза, тъй като продукцията на тиреоидни хормони в плода започва през шестия месец на бременността. Дотогава плодът е изцяло зависим от майчиното заместване с тиреоидни хормони за нормалното си развитие, а това е така важният период, в който се формира мозъкът на детето.

По принцип не се препоръчва универсален скрининг на тиреоидни хормони на всички здрави жени преди бременност, но ако налице има индикации за това ендокринолог може да назначи съответното изследване за тиреоидна функция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com