Кабинетът премахна разделението на ТЕЛК

29440
Кабинетът премахна разделението на ТЕЛК
Снимка: Thinkstock/Guliver

Правителството измени Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи.

Промените предвиждат премахване на разделението на териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) на общи и специализирани (за очни заболявания, за психични заболявания и за специфични и неспецифични белодробни заболявания). Също така се предлага експертизата на вида и степента на увреждане/степента на трайно намалена работоспособност на лицата с очни, белодробни и психични болести да се извършва занапред от ТЕЛК с участието на лекар с призната специалност по съответните заболявания, информира пресцентърът на МС.

Закриват специализираните ТЕЛК

Специализираните трудовоекспертни лекарски комисии (ТЕЛК) ще бъдат закрити и всички болни ще бъдат освидетелствани от общите лекарски к...

Премахването на разделението на ТЕЛК на общи и специализирани ще доведе до съкращаване на сроковете, в които се освидетелстват лицата с очни, белодробни и психични болести, до оптимизиране на разходите за подготовката им за освидетелстване пред ТЕЛК и на разходите, свързани с финансирането на дейността на ТЕЛК. Това става ясно от решението на правителството.

Проектът на Постановление е разгледан на заседания на Националния съвет за тристранно сътрудничество и на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com