Кадиев: Москов мисли по ксенофобски и расистки начин

32941
Кадиев: Москов мисли по ксенофобски и расистки начин
Снимка: БГНЕС

"Червеният" депутат Георги Кадиев обяви, че ще подкрепи поисканата от ДПС оставка на здравния министър Петър Москов. Поводът за искането е намерението на Москов да изключи ромските махали от повикванията за Спешна помощ. Кадиев изрази мнението си в статус във Facebook.

"Слушам в парламентарна зала обясненията на Радан Кънев по казуса "линейки в ромските махали": какъв демократ бил министър Москов, как роднините му били във фашистки и комунистически лагери и т.н.

Всъщност Петър Москов направи нещо недопустимо ксенофобско и расистко: осъди цяла група хора да са без достъп до спешна медицинска помощ заради престъпленията на отделни роми. Както някой написа, тези идеи би трябвало да са умрели заедно с Хитлер.

Да, тази година има 227 нападения над лекари и 75% от тях са свързани с роми. Но решението не е спрян достъп на цялата ромска общност. Ами ако утре бебе умре заради това, че е извършило "престъплението" да бъде родено в ромска махала?

Думите на Москов не са лапсус. Те са начин на мислене. Както и да го оправдавате, това мислене е ксенофобско и расистко.
Престъплението е индивидуален акт. Всеки сам решава дали да бъде престъпник или не, а не неговата принадлежност към дадена етническа група. И на никого не може да се откаже достъп до здравеопазване заради етническа принадлежност.

Затова се присъединявам към посканата оставка на Москов. За да спрем навреме този начин на мисленe", гласи коментарът на Кадиев. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване