X
 
 

Как новата наредба за медицинската експертиза ощетява хората с увреждания

2293 1
photo of Как новата наредба за медицинската експертиза ощетява хората с увреждания
Снимка: БГНЕС
"В крайна сметка се случи така, че с постановление 152 новата Наредба за експертиза - много деца с увреждания и възрастни с увреждания бяха лишени от всякакъв вид подкрепа, защото, на този етап, експертното решение на ТЕЛК е един такъв универсален ключ. Ние нямаме комплексна индивидуална оценка на уврежданията, имаме медицинска експертиза и, когато процентите паднат под 50, този човек отпада въобще от системата. Направихме едно проучване, което доказва, че наистина за 6 месеца изключително много хора с увреждания, както и деца, получиха много ниски проценти, което е нормално, предвид това че ще взема предвид само основно заболяване." Това обясни Шенай - Сесил Димитрова от "Системата ни убива всички" в интервю за БНР.

"Лекарите в комисиите не разбират, че отнемайки помощта на дете с увреждане реално го лишават и от образование, защото родителят няма право да го придружава в училище, а то не може да бъде там без родител", коментира още Димитрова и оцени наредбата като „изключително голямо недоразумение“ и „негодна“.

Експерти от Враца дискутираха работата с деца със специални образователни потребности

„Всяко дете се нуждае от подкрепа и с всяко дете трябва да се работи индивидуално, за да имаме положителни резултати. Сигурна съм...

Тя допълни че "самият ТЕЛК си е архаичен, самият начин на оценка."

"Немислимо е да се прави една такава оценка, която се базира на основно заболяване, след като придружаващите всъщност водят до много по-тежки дефицити. Не можем да твърдим, че очакваме от бизнеса да наема хора с увреждания, когато не сме създали условията, за да изкараме човека с увреждания от вкъщи", коментира още Димитрова.

"Когато тръгнаха с новата наредба, в медийното пространство чувахме, че тази наредба ще ограничи корупцията в ТЕЛК. Напротив, отвори широко вратите, защото, когато говорим за едно основно заболяване, много по-лесно е да бъде изсмукана от пръстите, говоря за здрави хора, а не за хора с увреждания, една диагноза, която дава достатъчно големи проценти. Доказателство в случая е председателя на ТЕЛК – Ловеч. Корупцията не е отговорност и задължение на хората с увреждания и децата с увреждания! Не те трябва да плащат за това, че държавата не се справя с корупцията. Сега какво се случва? Очакваме хората с увреждания, родителите на деца с увреждания да имат смелостта да извадят от 200 до 1000 лв., за да може обективно да им се оцени състоянието. Това ли искаме?", каза още Димитрова.

Тя изтъкна, че когато обикновените хора обжалват решението на ТЕЛК, те остават без помощи, докато трае процесът. Това може да продължи от три месеца до година.

"Системата ни убива" получи по-качествен законопроект за личната помощ

Без дискусии и в рамките на 10 минути бяха прегласувани текстовете от законопроекта за личната помощ, които на извънредното заседание н...

Припомняме, че днес, 4 февруари трябва да бъде готов анализът на МЗ на Наредбата за медицинската експертиза от 3 август 2018 година, която трябваше да осъвремени и обективизира експертизата. Очаква се министърът на здравеопазването да представи нови мерки за контрол върху работата на промените в ТЕЛК във връзка с елиминиране на субективизма и в отговор на фалшивите ТЕЛК-удостоверения. Пред сградата на министерството се проведе протест на майките на деца с увреждания.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.