Какви са причините за смъртта на двама пациенти с COVID пред клиника на УМБАЛ "Св. Георги"?

13182
Какви са причините за смъртта на двама пациенти с COVID пред клиника на УМБАЛ "Св. Георги"?

Проверката по случая в УМБАЛ "Св. Георги", при който двама пациенти с COVID-19 в тежко състояние починаха буквално на стълбите на Клиниката по алергология на ПОДРОБНОСТИТЕ ТУК!,  все още не е напъно приключила. Но е ясно, че медицинският персонал на клиниката е бил предупреден за пациентите, които се транспортират от Инфекциозното отделение. Дежурните не е били заети в този момент. Персоналът е закъснял с настаняването на пациентите.

Кой-крив, кой-прав ще изясни прокуратурата и виновните ще си понесат наказанието, каза шефът на УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив - проф. д-р Карен Джамбазов.

Какво е установила до момента вътрешната проверка в болницата? До момента са взети писмените обяснения на дежурните в понеделник вечер.

"В понеделник са превозени общо 6 пациента. От тях 3ма са настанени, други 3-ма са били в линейката снабдена с кислород, както се вижда и от видеоклипа. Първият от тези трима пациенти е бил взет и качен горе, тъй като е трябвало да бъде настанен на 3-тия етаж. Сградата, за съжаление, не позволява да има асансьор. Останалите двама са останали да изчакат, защото тяхното състояние е било малко по-тежко. Пациентът, който е бил на кислород, по сведения на шофьора на линейката е стоял почти през цялото време, с изключение на последните 10 минути, е бил вътре в линейката, т.е. не е бил на тези стълби, на които е сниман клипа.", каза д-р Джамбазов.

Според жена му обаче той е стоял повече от 2 часа пред вратата и накрая му е свършил кислорода. Освен това,  според нея, подписът му върху епикризата е бил фалшифициран. Ето и пълният й разказ: Съпругата на починал буквално на болнични стълби: Подписът му върху болнични документи е фалшифициран

Няма данни да е свършил кислородът. Практически са чакали от отделението на 3-тия етаж да слязат и да вземат пациента и да го качат наръце до горе. Това се е случило малко по-късно, когато е слязъл д-р Велев, който е бил дежурен, заедно със санитарката и хората от линейката, обясни директорът на университетската болница. По думите му не е вярно и твърдението, че в клиниката няма други бутилки с кислород, защото "беше взето решение до всички легла в тази клиника да има бутилки с кислород", отсече той.

Какво се е случило после?

"Първо единият пациент е бил с тежка бъбречна недостатъчност, бил е на хемодиализа. Доколкото разбирам доста дълго не е провеждал и терапия. Той пристига при нас, когато хемодиализата вече е спешна. Това е едно от основанията той да бъде транспортиран точно в тази структура, защото тя е в непосредствена близост до мястото, където се провежда хемодиализата в болницата. На практика и той загива точно по време на стартирането на хемодиализата, когато прави внезапен сърдечен арест. Вторият пациент е починал на другият ден сутринта. Някъде към 5-6 часа сутринта. На практика той е бил по-възрастния от двамата, също е бил с тежка ковид инфекция. И двамата пациенти са с 10-15 литра кислород, за да могат да поддържат сатурация около 70-80, така че и двамата пациенти са били значинтелно увредени, но за съжаление, това са пациентите, които сега приемаме. ", разказа директорът.

Това (бел.ред. да чакат пациенти на тротоара пред клиниката) в никакъв случай не е практика в болницата. Първо, тези пациенти са били предварително уточнени, че ще бъдат прехвърлени от Клиниката по инфекциозни болести. Било говорено с началикът на структурата, че такива пациенти ще постъпят и трябвало да бъде създадена организация. Проблемът е бил, че това отделение работи от 3-4 дни, на практика логистиката не е била напълно изчистена. Аз мисля, че това повече няма да се получава, но в крайна сметка, всички обяснения, които получим - тъй като при такава проверка няма как еднозначно да се каже - кой крив - кой прав, ще бъдат дадени на прокуратурата и ако има виновни, те ще си понесат наказанията, каза още той.

Не мога да кажа, че има вина в този случай, докато това не се докаже от прокуратурата и нашата проверка, обяви д-р Джамбазов. Това че има забавяне при качването на пациента до съответната клинки и легло, ще бъде установено кой точно и защо е виновен за това нещо, подчерта директорът на университетската клиника.

Защо се е случило забавянето, това чакаме да разберем, каза той. От тяхните писмени обяснения не става ясно защо се е случило това забавяне, отбеляза директорът.

Тези две звена имат собсвен персонал, който в момента не е бил ангажиран с друга дейност, поради особености на обстановката. Ето защо, предполагаме и имаме данни, че персоналът тук е достатъчен.

Стана ясно, че транспортираните пациенти са били "тези в най-леко състояние" от Инфекциозната болница, където се лекуват тежките случаи на коронавирус в Пловдив. Нужно е преразпределението на пациентите между звената на болницата, защото леглата в Инфекциозна болница са недостатъчни за хора, които са съмнителни, които не са доказани с коронавирус. Те трябва да бъдат настанявани, няма как да ги оставим и да не ги хоспитализираме, обясни още директорът на Университетската болница в града под тепетата. Пациентите с установена диагноза и ясно лечение, в не толкова тежко състояние, на практика запълват леглата в тези две нови структури, допълни той.

Колко нови са двете структури?

Директорът определи обстановката в болницата заради коронавируса като военновременна, поради липса на персонал и проблеми.

"Местата в нашата болница, които са специално за външни пациенти са 141 и 20 интензивни легла. Към всички структури на болницата има регламентирани и около 10% от леглата за пациенти, които имат други основни заболявания, а COVID-19 е съпътстващо заболяване. Те ще се лекуват на местата, където е основното им лечение, допълни проф. Джамбазов. Стана ясно, че миналата седмица в болницата са се разкрили нови 35 covid легла чрез преструктуриране на клиниките по токсикология и професионални болести. Отделенията били избрани специално и отговоряли на важни критерии: да не се смесват потоците от пациенти, структурите да са сравително отделени, които са сравнително малко натоварени.

Факт е за съжаление, че след като беше преобразувано в COVID отделение, почти 2/3 от състава на отделението напусна, коментира още д-р Джамбазов.

Всяко отделение до момента беше с 5-6 броя лекари и съответния брой сестри и санитари. Назначили сме общ график. Това става една структура за Covid с график, който покрива целият наличен персонал и няма липси, отбеляза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com