Известна наша пивоварна използва иновативен метод за защита от уран във водата

5295
Известна наша пивоварна използва иновативен метод за защита от уран във водата
Снимка: iStock/Guliver

Една от най-популярните пивоварни в България изказа официално становище заради проблемите с урана в питейната вода на Хасково.

От "Каменица" казват, че пречистват водата в производството с инсталация за "обратна осмоза". Обратната осмоза е натурален естествен физически процес, при който различни концентрации съставки в един разтвор се разделят посредством полупропусклива мембрана. На практика по-малките молекули чиста вода преминават, а по-големите молекули на други възможни съставки, включително и на вредности и метали като урана, се отделят и се изхвърлят. Според Световната здравна организация технологията на обратната осмоза е една от най-ефективните, като гарантира на практика почти 100% пречистване на водата преди влагането и в производството на храни и напитки.

"Каменица" с нов генерален директор

Димо Димов ще бъде новият генерален директор на „Каменица” АД, считано от 1-и ноември 2016 г. Новият ръководител на най-ста...

При проведените извънредни изследвания на 11.04.2017 г. измерената стойност на съдържание на уран във водата след предварителна обработка през инсталацията на „обратна осмоза“ и преди влагането и в производство е 0,005 милиграма на литър при допустими 0,03 милиграма на литър т.е. шест пъти под допустимата норма за питейна вода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com