Кантарджиев: Бързите тестове не са чувствителни колкото PCR, но са сигурен критерий

6930
Кантарджиев: Бързите тестове не са чувствителни колкото PCR, но са сигурен критерий
Снимка: БГНЕС

Всеки областен щаб трябва да вземе мерки спрямо данните, които има за разпространението на коронавируса, посочи в предаването "Тази неделя" по БТВ директорът на центъра на заразни и паразитни болести професор Тодор Кантарджиев.

Той увери, че затваряне и допълнителни ограничения няма да има. И призова поне маски да носят хората. "Трябва да се пазят възрастните хора, тези, с хронични болести, както и с имунен дефицит. Националният оперативен щаб (НОЩ) дава препоръки на базата на анализ. Иначе по предложение на националния здравен инспектор, министърът издава заповед. Засега няма нагласа. В момента трябва да пазим старчески домове и болници, за да не се превърнат в огнища. Видяхме, че с училищата няма страшно", посочи Кантарджиев. Според него, ако хората спазваха мерките и ползваха маски в градския транспорт и магазините и не се събираха на групи, то е можело у нас да има по-малко регистрирани случаи.

Експерт: Медиен и граждански натиск ще оптимизира цените на PCR тестовете

„Когато има високо търсене, е нормално и цената да се покачи, макар че има предлагане. Но има и степен на административно обслужв...

В ефир Тодор Кантарджиев посочи кои са нещата, които не можем да предотвратим. На първо място, това е въздушно-капковата инфекция, която много трудно се контролира. Той поясни, че "на всеки 10 години очакваме някой вирус, който е при животните, да премине при хората. Това са обикновено микробите, които причиняват най-тежките инфекции. Когато някой микроб мине от животни към хора, той обикновено много е опасен, защото не е адаптиран към човешкия организъм". По думите на професор Кантарджиев, последният коронавирус си е живял по прилепите. Те имат белтък, който защитава от вирусни инфекции. И при тях се размножават вируси, които обаче не ги убиват. Но достигнат ли човека започват да правят проблеми.

Професор Кантарджиев смята, че вирусът е пет пъти по-опасен от обикновен грип и още толкова по-тежко се преминава. По думите му, бързите антиген тестове за коронавируса са тези, чрез които може да бъде спасена системата. "Те трябва да се ползват широко, защото действат и бързо доказват дали човек може да заразява. Не са така чувствителни като PCR теста, но са сигурен критерий, а и струват 20 лева", подчерта в заключение Кантарджиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване