Кантарджиев с важно уточнение за страничните ефекти от ваксината срещу коронавируса

10149
Кантарджиев с важно уточнение за страничните ефекти от ваксината срещу коронавируса
Снимка: Министерски съвет

Със сигурност януари месец ще има ваксиниран българин срещу коронавирус. Би могло. Това заяви членът на Националния оперативен щаб (НОЩ) и директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Най-големият страх на Кантарджиев е, че ако се провали ваксинационната кампания за коронавируса, ще има проблем и с други ваксинации. Професорът се страхува дали достатъчно бързо ще има видим спад при заразените след по-масова ваксинация. Трябва да се ваксинира поне 70% от населението, за да говорим за победа над вируса – иначе защитени ще са само ваксинираните, а уязвими групи ще останат незащитени, по думите му.

Експертна комисия препоръча ваксината срещу коронавируса на Pfizer да бъде одобрена в САЩ

Експертна комисия, свикана от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), гласува категорично в подкрепа на препоръка в...

"Като кажеш ваксина за милиони долари, трябва да е брилянтна", подчерта професорът пред Нова телевизия. И подчерта – всички съобщени проценти за странични ефекти към ваксини, в случая и с тази на Pfizer/BioNTech касаят само съобщили за някакъв ефект от контролните групи, а не от всички ваксинирани в изпитанието. Тоест, като се казва, че едиколко си процента са вдигнали температура, това се отнася не за всички ваксинирани в проучването, а само за тази част ваксинирани, които са докладвали какъвто и да е страничен ефект.

Ако се докаже, че има страничен здравословен ефект, за който е отговорна ваксината, държавата поема щетата като пари, категоричен беше професорът.

Хората с имунен дефицит трябва да изчакат и да се ваксинират с пептидни ваксини. Февруари-март ще излязат, прогнозира Тодор Кантарджиев, който уточни, че не бива такива хора и хора с алергии да си слагат векторни ваксини т.е. като на AstraZeneca и каквато е руската "Спутник V". Той посочи, че РНК ваксините – т.е. тези на Pfizer/BioNTech и Moderna, ще предизвикват по-малко алергични реакции от другите.

Преболедували от коронавирус трябва да изчакат малко - месец-два след преболедуване, за да ти се възстанови имунитетът, предупреди професорът. И добави, че когато има ново лекарство, ново ваксина, каквото и да е - не се слага на бременни и деца.

"Това ваксините е сериозно нещо, не бива да започваме с майтапи", коментира Кантарджиев предвид шегата в социалните мрежи, според която първата ваксинирана британка никога повече няма да има деца. Тя е на 91 години.

Експерти обявиха кои групи не трябва да се ваксинират

Във Великобритания започна масовата ваксинация с препарата на Pfizer и BioNTech, но на три групи хора не се препоръчва да прибягват до ...

Трябва да направим нещо като британците, с масмедиите – да е като "Хайд парк", всеки да си говори глупости и хората да слушат BBC. Хубаво е някой възрастен лекар да даде пример, посочи той. Но професорът е категоричен, че всеки трябва да реши сам дали да се ваксинира. "Ще има опашка до Майката (бел. ред. – паметник пред Националния център по заразни и паразитни болести) в момента, в който кажеш: Абе може да не стигнат ваксините", заяви проф. Кантарджиев.

Професорът каза и, че е важно служителите на ферми за норки да се ваксинират, за да не се допусне предаване на вирус от човек към животно и пак към човек, защото може да се случи мутация на вируса и да трябва да се борим с променена болест.

"И без коронавируса не сме на последно място по смъртност да ви кажа. Оказа се, че се умира от това заболяване", многозначителен беше Кантарджиев, като заяви, че имало 42 случая в цяла Европа на болни едновременно от коронавирус и грип, а в България "една лекарка от една лабораторийка" говори за 9 случая. Припомняме обаче, че при около 30 доказани случая в цял свят на заразени повторно с коронавирус, но началникът на НОЩ генерал-майор професор-доктор Венцислав Мутафчийски говори за 4 случая на медици с повторно заразяване.

"Мерките горе-долу навреме се взехме, но това, че допуснахме септември месец без маски - взеха ни на майтап", гласи коментарът на Кантарджиев.

Още: Спад на новите случаи на коронавирус у нас, оздравелите са вече над 75 000

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com