X
 
 

Касата възропта срещу манипулативни данни, изнасяни от пациентските организации

651 1
photo of Касата възропта срещу манипулативни данни, изнасяни от пациентските организации
Снимка: БГНЕС
Непрофесионално манипулирана информация. Така определиха от НЗОК данните, изнесени по време на пресконференция на тема "Кой изнася лекарствата на българския пациент?", състояла се днес в Българската телеграфна агенция. На нея председателят на Асоциация "Хипофиза" Ваня Добрева и председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, "изказаха напълно неверни твърдения", смятат от Касата.

"Касата не знае за какво плаща" и "броят опаковки по активни протоколи са повече от броя платени опаковки, както и обратното – платени опаковки от здравната каса, срещу които не стоят протоколи" са твърденията, с които според НЗОК се спекулира чрез некоректно обобщена статистическа информация.

Възможна е криза с лекарствата в аптеките по празниците

Фармацевти прогнозират влошено лекарствоснабдяване по празниците и в първите дни на 2018 г. Причината е решение на Надзорния съвет на Н...

"Във връзка с поискана информация по Закона за достъп до обществена информация от председателя на Асоциация „Хипофиза“, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е предоставила детайлна информация по месеци на два екселски файла.

Представената на медиите, присъстващи на пресконференцията, от пациентската организация таблица, представлява некоректно обобщена справка от двата екселски файла, отразяваща сумарен сбор от несравними данни, а именно – данните от протоколите отразяват точните индивидуални дози на всеки пациент и са съответно в конкретната лекарствена форма за този продукт - таблетки или флакони, а заплащането се отчита на база окончателната опаковка", смятат от НЗОК.

От Здравната каса прилагат пример - "в таблицата на Асоциация „Хипофиза“ е отбелязан лекарствен продукт за трансплантирани пациенти Cellcept с код LF 120, като се сравняват 857 423 таблетки, изписани на пациенти по протоколи, със заплатени от НЗОК 6772 опаковки".

"Националната здравноосигурителна каса, като коректен партньор на пациентските организации, винаги е откликвала на всички проблеми, поставяни от тях и е търсила начин те да бъдат решени в полза на пациентите. Не е редно да се предоставя на обществото непрофесионални и недобронамерени манипулации върху коректно предоставена подробна и достоверна информация от институцията. Остава неприятният привкус от неверни внушения, които водят до подронване на доверието на обществото в НЗОК – единствения платец на здравни услуги за здравноосигурените", категорични са от Касата.

Пациентските организации предлагат нова лекарствена концепция

Краткосрочни и дългосрочни мерки за излизане от създалата са ситуация лекарствата в страната е предложила Националната пациентска орга...

Actualno.com

Етикети:

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
    6772 опаковки умножени по 100(броят на КАПСУЛИТЕ а не таблетки в опаковка)= 677 200 капсули. Има несъответствие от близо 180 000капсули между изписани и платени от НЗОК. Къде е лъжата тук?!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално