Катя Панева посочи проблемите в българското здравеопазване и как е помогнала да се раждат повече деца (ВИДЕО)*

12454
Катя Панева посочи проблемите в българското здравеопазване и как е помогнала да се раждат повече деца (ВИДЕО)*
Снимка: Actualno.com

"Най-големият проблем в здравеопазването ни е липсата на лични лекари в малките населени места. През последните няколко години средната им възраст е над 65 години. Някои от тях продължават да работят и след пенсионна възраст, което е смазващо за тях, но се налага да го правят, защото липсват млади попълнения да продължат практиката им."

Това заяви в предаването Студио Actualno Катя Панева, кандидатът за депутат и водач на листа от 29 МИР на Демократична България.

"Проблемите в здравеопазването през последните 10-12 години се задълбочиха. В малките населени места хората нямат достъп нито до личен лекар, нито до болница. Мога да дам един конкретен пример за област Хасково, Тополовград, където са 21 населени места, но там в момента болницата е закрита и не функционира. От Спешна помощ имат само една линейка.

Следващото правителство трябва да направи всичко възможно да накара младите лекари за специализират обща медицина, дали чрез финансиране или друга мотивация, за да можем натам да изпратим лични лекари и тези хора да имат достъп до здравеопазване. Можем да въведем и парамедици, едно време имаше и фелдшери, които поемаха точно тази ниша, която в момента липсва. Те бяха най-достъпни в малките населени места.

Държавата трябва да помогне на общинските болници, защото през последните години тя е абдикирала. Общините помагат донякъде, но това не е достатъчно. Трябва да има по-голяма отговорност към този въпрос."

За репродуктивната медицина

"Интересът ми към нея датира от далечната 2011 година, когато станах общински съветник. Една двойка дойдоха при мен и ме помолиха да им помогна да съберат средства, за да направят поредната за тях инвитро процедура. Организирахме едно мероприятие, но тогава това беше тема табу. Тези хора се изправиха пред всички с лицата си и казаха, че имат нужда от помощ. Стана ми много тъжно. Направи ми впечатление, че общината не им подаде ръка.

Затова реших да погледна в интернет как мога да съдействам и на други хора, които имат нужда от помощ. Видях, че в Асеновград имат общински фонд инвитро, както и във Варна, свързах се с тях и с фондация "Искам бебе" и предложих на общинския съвет и ние да създадем подобен фонд. Започнахме с една малка сума от 10000 лева. Всяка година има доста двойки, които подават документи и вече имаме 14 бебенца, което е много добре за мен и за всички в общината. В крайна сметка ние можем да помогнем по този начин да се раждат повече деца в България."

Резултатите на Демократична България в областните градове

"Двете ни кампании протичат коренно различно. В предходната се опитахме да покажем, че сме там на политическата сцена -млади, интелигентни хора, всеки със своето образование.Не ни допускаха много, тъй като хората се притесняваха. Знаете, че в малките населени места е доста притеснително да се срещаш с различна партия от управляващата.

На тази кампания е коренно различно - хората сами ни канят. Ние успяхме да стигнем и до Свиленград, Харманли, Тополовград, Ивайловград. Това са все места, на които предишни години Демократична България не е навлязла толкова. В момента показваме, че сме нормални хора като тях и искаме нещата да се променят сега, а не след 10 години."

За децентрализацията на общините

"Аз съм твърдо за децентрализацията. Убедена съм, че ако част от данък общ доход остава в местната община, наистина ще има начин да се влага много повече в здравеопазване, в социални дейности, в училища, в помощ на малкия и средния бизнес. Най-добре кметът и общинските съветници познават нуждите и проблемите на хората там. В бъдещото управление трябва да направим експертно проучване и да решим какъв процент да остава с местната власт и да се обърнем към Сдружението на общините и да решим как да бъде по-ползотворно и от какви средства имат нужда."

Трябва ли да се съкрати държавната администрация

"До някаква степен трябва да бъде намалена, но най-вече е време да влезе в 21 век.Трябва да стане електронна и да може по-бързо всеки един човек, който се сблъсква ежедневно с тази тромава администрация да може по-бързо да си решава проблемите. Навсякъде в Европа хората успяват лесно да си продадат колата и да я прехвърлят. Кой в днешно време може да отдели ден, два от ежедневието си, за да свърши тази процедура?"

Ще бъде ли съставено правителство

"Искрено се надявам да се състави правителство и партиите от протестната вълна да имаме 121 депутата и да не се налага да търсим друга подкрепа. За да можем наистина да се реализират политиките, зад които заставаме.

Личната й мотивация да влезе в политиката

"Занимавам се активно с политика от 2011 година. Всяка година мотивацията ми е различна, тъй като си поставям цели. Първоначално исках да помогна в малките населени места да един, два отремонтирани здравни пункта. Постигнах я тази цел. После исках да помогна на нашата общинска болница - направих го. Възможността да помагам на хората е моята мотивация. И сега мотивацията ми е да помагам на младите семейства, на възрастните хора. След като постигна и това ще намеря друг начин да бъда в помощ на хората, завърши тя.

Катя Панева е водач на “Демократична България” в Хасково. В 45-ото НС е част от парламентарната група на “Демократична България”, член на Комисията по здравеопазване.

Тя е магистър по Европейска икономика и управление на администрацията. От 20 години работи в сферата на фармацевтиката, собственик е на аптека. Има дългогодишен опит в местната власт и разработването на политики, свързани с местните общности. Председател и създател е на фонд „Ин витро“ в Димитровград.

Участва активно в кампаниите „Гласувай без граници“ и „Искам да гласувам“, подкрепящи въвеждането на електронно гласуване и улесняването на българите в чужбина да бъдат част от изборния и политически процес в България.

*Публикацията е съгласно договор за информационно обслужване за предизборна кампания за парламентарни избори 2021; *Kупуването и продаването на гласове е престъпление!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com